Medicamentos y cambio climático: el régimen jurídico de la gestión ambiental de los medicamentos, sus residuos y sus envases
Número
Secció
Paraules clau:
industria farmacéutica, medicamentos, cambio climático, desarrollo sostenible, gestión de residuos
Publicat
Resum
En este trabajo se analizan las relaciones existentes entre el fenómeno del cambio climático y los medicamentos. Para ello, y partiendo de un planteamiento general, se analiza de forma preliminar el impacto ambiental de la industria farmacéutica y de la fabricación industrial de medicamentos dentro del contexto global industrial, con especial referencia a las posibles repercusiones en la industria farmacéutica de la nueva legislación española sobre cambio climático y residuos. Seguidamente, se efectúa una delimitación conceptual del medicamento como producto susceptible de convertirse en residuo, lo que conduce a analizar la normativa aplicable, así como el papel que juega la gestión de medicamentos, de sus residuos y de sus envases como herramienta para la lucha contra el cambio climático. Finalmente, se formulan unas breves conclusiones.
En aquest treball s'analitzen les relacions existents entre el fenomen de l'canvi climàtic i els medicaments. Per a això, i partint d'un plantejament general, s'analitza de forma preliminar l'impacte ambiental de la indústria farmacèutica i de la fabricació industrial de medicaments dins de l'context global industrial, amb especial referència a les possibles repercussions en la indústria farmacèutica de la nova legislació espanyola sobre canvi climàtic. Seguidament, s'efectua una delimitació conceptual de l'medicament com a producte susceptible de convertir-se en residu, el que condueix a analitzar la normativa aplicable, així com el paper que juga la gestió de medicaments, dels seus residus i dels seus envasos com a eina per a la lluita contra el canvi climàtic. Finalment, es formulen unes breus conclusions.
Descàrregues
Agències de suport
NoCom citar
Llicència
Drets d'autor (c) 2021 Revista Catalana de Dret Ambiental
Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0.
Els autors que publiquen en aquesta revista estan d’acord amb els termes següents:- Els autors conserven els drets d’autoria i atorguen a la revista el dret de primera publicació, amb l’obra disponible simultàniament sota una Llicència d’Atribució, No comercial i sense derivades CC BY NC ND de CreativeCommons que permet compartir l’obra amb tercers, sempre que aquests en reconeguin l’autoria i la publicació inicial en aquesta revista, utilitzar materials sense fins comercials i crear materials sense distribuir el material modificat.
- Els autors són lliures de fer acords contractuals addicionals independents per a la distribució no exclusiva de la versió de l’obra publicada a la revista (com ara la publicació en un repositori institucional o en un llibre), sempre que se’n reconegui la publicació inicial en aquesta revista.
- S’encoratja els autors a publicar la seva obra en línia (en repositoris institucionals o a la seva pàgina web, per exemple) abans i durant el procés de tramesa, amb l’objectiu d’aconseguir intercanvis productius i fer que l’obra obtingui més citacions (vegeu The Effect of Open Access, en anglès).