Resistències perifèriques d'Espanya a la conquesta romana

Autors/ores

  • Rafael Ballester i Escales

Paraules clau:

història, Roma, Hispania, resistències, conquesta romana

Resum

La resistència de la Península Ibèrica als romans no començà pel centre, amb els «ferotges celtibers» en contrast amb la «més pacífica població de la costa». Això no és cert. ni a la costa Est ni a Andalusia, ni tampoc a la Catalunya interior. Quelcom semblant direm sobre la suposada lluita per la «independència», cosa inversemblant en uns territoris que, des de feia segles, estaven dominats pels cartaginesos i els fenicis. Malgrat això, els arqueòlegs i historiadors moderns, en pròpia contradicció, saben que no hi ha època tan internacional com la Protohistòria, amb les invasions i aculturacions cèltica, il·lírica (no direm germànica per no molestar els francesos), ligur (o sigui, italiana molt abans de que Roma existís), gala meridional (els ibers vindrien del Rhode, segons Tucídides), i per fi la colonització grega. En resum, no es pot parlar d'independentisme, a l'Edat Antiga, a un país tan europeitzat com Hispania.

Era precís que els romans portessin, al moment d'arribar ací, quelcom d'intolerable (o d'intolerant) que fomentés l'hostilitat. Això es produí després de la jornada d'Escipió a Itàlia.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Descàrregues

Publicades

2018-03-16

Com citar

Ballester i Escales, R. (2018). Resistències perifèriques d’Espanya a la conquesta romana. Universitas Tarraconensis. Revista De Geografia, Història I Filosofia, (8), 9–11. Retrieved from https://revistes.urv.cat/index.php/utghf/article/view/2055

Número

Secció

Articles