Activitat poblacional en una vila catalana al 1830. Valls

Autors/ores

  • Enric Olivé i Serret

Paraules clau:

història, Valls, 1830

Resum

Pasada la guerra del francès i superada en part la crisi econòmica inmediata, les poblacions catalanes es recuperen. A l'interior, el retorn al comerç, als progressos agrícoles i als primers intents industrialitzadors es fa en pas feixuc. No deix emperó de sorprendre el manteniment i ádhuc el progressiu enriquiment de families mitg botiguers, mariners, industrials i pageses, tot a la una i escampades per arreu de Catalunya.

En una d'aquestes poblacions interiors quin dinamisme es patent i que els profesors Nadal i Giralt destacaren com a factor clau del propi desenvolupament barceloní, els mateixos artesans enriquits en les darreries del segle XVIIIè, han adquirit terres, han parat botiga, han adquirit una barca junt a d'altres socis i s'apresten a montar industries transformadores deis seus propis productes (l'aiguardent especialment), fruit de la especialització agrícola.

A la Vila de Valls, una família representa bé aquest ascens social i econòmic: els Moragas. Efectivament, aquesta dinàmica familia vallenca són el 1733 perxers del gremi de texidors. Uns bons perxers, ja que el 1830 s'han convertit en rics hisendats, comerciants i industrials.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Descàrregues

Publicades

2018-03-14

Com citar

Olivé i Serret, E. (2018). Activitat poblacional en una vila catalana al 1830. Valls. Universitas Tarraconensis. Revista De Geografia, Història I Filosofia, (6), 217–222. Retrieved from https://revistes.urv.cat/index.php/utghf/article/view/2037

Número

Secció

Articles