Alfred Ramos (2015): Mestres de la impremta. El moviment Freinet Valencià (1931-1939), Castelló de la Plana, Universitat Jaume I; Francesca Vidal Bellés (2014): Antoni Porcar i Candel. El mestre que va donar la paraula als infants (1904-1947), Castelló de la Plana, Universitat Jaume I.

Xavier Ferré Trill

Resum

Ambdues recerques que comento tenen punts de coincidència en tractar el mateix objecte d’estudi. L’única diferència és que Ramos analitza sistemàticament l’articulació freinetista valenciana i Vidal en concentra la trajectòria en la biografia del mestre Antoni Porcar.

Mestres de la impremta és una recerca capdavantera a l’hora d’analitzar l’evolució organitzativa de l’Escola Nova Valenciana sota la influència de Celéstine Freinet (1896-1966). 

La biografia civicointel·lectual del mestre castellonenc Antoni Porcar i Candel –exposada rigorosament per Francesca Vidal a través de documentació orginal i d’històries orals evocades per alumnes d’aquest professor– explica la seva trajectòria en els centres escolars de la Plana Alta, Alt Urgell i Baix Maestrat,  la recepció que feu, entre d’altres, de les idees de l’intel·lectual Alexandre Galí, la relació amb l’avantguarda freinetista del Grup Batec (1931) i la participació en la política educativa de la Generalitat Republicana –a través de cursos d’especialització (1933). 


Text complet:

PDF


DOI: https://doi.org/10.17345/ute.2016.2.988Enllaços refback

  • No hi ha cap enllaç refback.