La robòtica i el moviment maker a primària

Un desafiament pedagògic

Autors/ores

DOI:

https://doi.org/10.17345/utett.2022.2.3381

Resum

En educació primària per promoure les vocacions científiques i tecnològiques als estudiants, s'utilitza una perspectiva integradora de disciplines: STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics). Això s'aplica a l'aula a través de diverses activitats, entre les quals hi ha la robòtica que inclou la programació i la fabricació digital o moviment maker (making o maker culture) que se sustenta a “Do it yourself” (DIY) “fes-ho tu mateix” i el “Do it with others” (DIWO) “fes-ho amb altres” que fomenta la creació i col·laboració. Aquesta investigació és un estudi de casos múltiple, on s'observen dues escoles primàries públiques de Catalunya. L'objectiu és analitzar la integració del making i la robòtica a les activitats curriculars, i si això promou pràctiques educatives transformadores. S'utilitza una metodologia qualitativa-interpretativa a través de l'observació participativa, grups focals d'estudiants i entrevistes a docents i directius. Els resultats obtinguts assenyalen que les dues institucions educatives tenen espais, amb diversos dispositius tecnològics que permeten crear projectes col·laboratius. Els docents implementen una metodologia activa, encara que exposen tenir poc temps per a la planificació d'activitats STEAM.

Paraules clau: Moviment maker; pedagogia activa; robòtica; STEAM

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Biografies de l'autor/a

Yeny Gamboa Cordero, Universitat Autònoma de Barcelona

Licenciada en Educación. Profesora de educación General Básica con Mención en Lenguaje y Comunicación, Universidad Católica del Maule (Curicó, Chile) mejor expediente académico de la promoción, dos años de experiencia docente en aula. Magíster en Investigación en Educación, Didáctica de la Lengua y Literatura, Universitat Autònoma de Barcelona con el programa Becas Chile de Magíster en el extranjero para profesionales de la educación (ANID) , cuya investigación es: "necesidades formativas de los docentes para enseñar literatura digital" se enmarca en el proyecto “Enseñar a leer literatura digital” del grupo GRETEL (Grupo de Investigación de literatura infantil y juvenil y educación literaria). Actualmente cursando Doctorado en Investigación con el proyecto:"La robótica y el movimiento maker integrados en la escuela primaria: un reto pedagógico"con Becas Chile de Doctorado en el extranjero (ANID), la cual se presenta en diversos congresos internacionales.

Alejandra Bosco, Universitat Autònoma de Barcelona

Profesora Titular de Tecnología Educativa en el área de Didáctica y Organización Escolar, del Departamento de Pedagogía Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona. Miembro del grupo de investigación consolidado Equipo de desarrollo Organizacional -EDO - del Dpto. de Pedagogía Aplicada. Las principales investigaciones que ha desarrollado giran en torno al potencial educativo de las tecnologías digitales en el desarrollo del currículum en todos los niveles educativos de la educación formal, pero también en la educación no formal, y en la vida cotidiana. A este ámbito es al que corresponden la mayor parte de sus publicaciones.

Publicades

2022-10-18

Com citar

Gamboa Cordero, Y. M., & Bosco, A. (2022). La robòtica i el moviment maker a primària: Un desafiament pedagògic. UTE Teaching & Technology (Universitas Tarraconensis), 1(2), 29–49. https://doi.org/10.17345/utett.2022.2.3381 (Original work published October 18, 2022)

Número

Secció

Articles