La robòtica i el moviment maker a primària
Un desafiament pedagògic
DOI:
https://doi.org/10.17345/utett.2022.2.3381Resum
En educació primària per promoure les vocacions científiques i tecnològiques als estudiants, s'utilitza una perspectiva integradora de disciplines: STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics). Això s'aplica a l'aula a través de diverses activitats, entre les quals hi ha la robòtica que inclou la programació i la fabricació digital o moviment maker (making o maker culture) que se sustenta a “Do it yourself” (DIY) “fes-ho tu mateix” i el “Do it with others” (DIWO) “fes-ho amb altres” que fomenta la creació i col·laboració. Aquesta investigació és un estudi de casos múltiple, on s'observen dues escoles primàries públiques de Catalunya. L'objectiu és analitzar la integració del making i la robòtica a les activitats curriculars, i si això promou pràctiques educatives transformadores. S'utilitza una metodologia qualitativa-interpretativa a través de l'observació participativa, grups focals d'estudiants i entrevistes a docents i directius. Els resultats obtinguts assenyalen que les dues institucions educatives tenen espais, amb diversos dispositius tecnològics que permeten crear projectes col·laboratius. Els docents implementen una metodologia activa, encara que exposen tenir poc temps per a la planificació d'activitats STEAM.
Paraules clau: Moviment maker; pedagogia activa; robòtica; STEAM
Descàrregues
Descàrregues
Publicades
Com citar
Número
Secció
Llicència
Els / les autors/ores que publiquen en aquesta revista accepten els termes següents:
- Els autors/ores conserven els drets d'autor i concedeixen a la revista el dret de primera publicació de l'obra, registrada sota una llicència de reconeixement de Creative Commons (CC BY-NC-SA), que permet que se'n faci difusió reconeixent-ne l'autoria i la primera publicació en aquesta revista.
- Els autors/ores poden establir, independentment, altres disposicions contractuals que permetin la publicació de la versió publicada en aquesta revista en altres mitjans (per exemple, en un repositori institucional o en un llibre), amb el reconeixement de la publicació inicial en aquesta revista.
- Els autors/ores tenen permís per publicar la seva obra en línia i se'ls proposa de fer-ho (per exemple, en repositoris institucionals o a la seva pàgina web) abans i durant el procés de tramesa, perquè pot produir bons resultats i fer que l'obra publicada rebi més citacions (Vegeu The Effect of Open Access).
DECLARACIÓ DE PRIVACITAT
Els noms i les adreces de correu electrònic que hi ha al lloc web de la revista només s'utilitzaran per als usos indicats en aquesta revista i no estaran disponibles per cap altre ús ni per terceres parts.
PROMOCIÓ I DIFUSIÓ DEL ARTICLE
Els/les autors/es es comprometen a participar en la màxima difusió del seu manuscrit un cop publicat, així com de tota la revista. Es comprometen també a participar activament a les xarxes socials de la revista en la fase preprint, com en la posterior a l'edició final. S'han de promocionar els articles utilitzant el enllaç de la web oficial ( https://revistes.urv.cat/index.php/ute/index ) juntament amb els seus dois, per augmentar la lectura, citació i impacte.