Hàbits de consum cultural dels estudiants del grau de llengua i literatura catalanes a la Universitat de les Illes Balears. Presentació del projecte i resultats inicials
Número
Sección
Palabras clave:
ensenyament superior, competències literàries, hàbits de consum cultural, recerca aplicada a la docència universitària.
Publicado
Resumen
Resum: Aquest article presenta un projecte de recerca per a la millora de la qualitat docent dut a terme a la Universitat de les Illes Balears durant el curs 2016-2017. Els objectius d'aquest projecte eren d'acumular i interpretar dades entorn dels hàbits de consum cultural i, específicament, literari, dels estudiants del grau de Llengua i Literatura Catalanes. En primer lloc, l'article exposa la reflexió sobre la funció de l'ensenyament de la literatura en l'educació superior que motiva aquesta anàlisi. En segon lloc, s'explica el procediment amb què es va dur a terme la investigació. Finalment, s'expliquen algunes de les conclusions preliminars a les quals s'ha arribat en la fase inicial d'un estudi que caldrà completar en el futur amb una anàlisi longitudinal y mitjançant la recollida de més dades.
Descargas
Agencias de apoyo
- IRIE-UIB. Institut de Recerca i Innovació Educativa
Licencia
Derechos de autor 2018 Universitas Tarraconensis. Revista de Ciències de l’Educació
Esta obra está bajo una licencia internacional Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0.
Los/as autores/as que publiquen en esta revista aceptan los términos siguientes:
- Los/as autores/as conservan los derechos de autor y conceden en la revista el derecho de primera publicación de la obra, registrada bajo una licencia de reconocimiento de Creative Commons (CC BY-NC-SA), que permite que se haga difusión reconociendo la autoría y la primera publicación en esta revista.
- Los/as autores/as pueden establecer, independientemente, otras disposiciones contractuales que permitan la publicación de la versión publicada en esta revista en otros medios (por ejemplo, en un repositorio institucional o en un libro), con el reconocimiento de la publicación inicial en esta revista.
- Los/as autores/as tienen permiso para publicar su obra en línea y se les propone hacerlo (por ejemplo, en repositorios institucionales o en su página web) antes y durante el proceso de entrega, porque puede producir buenos resultados y hacer que la obra publicada reciba más citaciones (Ver The Effect of Open Access).
DECLARACIÓN DE PRIVACIDAD
Los nombres y las direcciones de correo electrónico que hay en el sitio web de la revista solo se utilizarán para los usos indicados en esta revista y no estarán disponibles para ningún otro uso ni para terceras personas.
Descargas
Referencias
Allington, D. i Swann, J. (2011). Reading and social interaction: a critical approach to individual and group reading practices. A R. Crone i S. Towheed (Ed.) The History of Reading, Vol 3: Methods, Strategies, Tactics (247-264). Basingstoke, Hants: Palgrave Macmillan.
Allington, D.; Swann, J. (2009). Researching literary reading as social practice. A Allington, D. i Swann, J. (E.) Literary Reading as Social Practice. Special Issue of Language and Literature, 18 (3), 219-30.
Aulet, J. (2002). Sobre l’ensenyament de la literatura catalana. Serra d’Or, 508, 21-25.
Aulet, J.; Martí, P. (2007a). Dictamen sobre la situació de l’ensenyament de la literatura en l’educació secundària. Informe per al Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Ciències i en Lletres de Catalunya. En línia: .
Aulet, J.; Martí, P. (2007b). La literatura catalana a l'ensenyament secundari. Un procés de degradació, amb propostes per aturar-lo. Revista del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya, 127, 100-118.
Carrera Santafé, M. P.; Luque Guerrero, E. (2012). Competencias educativas, neoliberalismo y educación. El Viejo Topo, 293, 89-62.
Castellanos, Jordi (2000). L’ensenyament de literatura. Parlem-ne. Avui, 26 de desembre, 15.
Culler, J. (1988). The Humanities Tomorrow. Framing the Sign. Criticism and its Institutions (pp.41-56). Oxford: Basil Blackwell.
Détrez, C. (2004). Una encuesta longitudinal sobre las prácticas de lectura de los adolescentes. Lahire, B. (coord.) Sociología de la lectura. Del consumo cultural a las formas de la experiencia literaria (pp. 85-108). Barcelona: Gedisa.
Donnat, O. (2004). Encuestas sobre los comportamientos de lectura. Cuestiones de método. Lahire, B. (coord.) Sociología de la lectura. Del consumo cultural a las formas de la experiencia literaria (pp. 59-84). Barcelona: Gedisa.
Eco, U. (1977[1965]). Apocalípticos e integrados. Madrid: Lumen.
Llovet, J. (2011). Adéu a la universitat. L’eclipsi de les humanitats. Barcelona: Galaxia Gutenberg.
Mauger, Gérard (2004). “El retroceso de la lectura. Cuatro hipótesis.” Lahire, B. (coord.). Sociología de la lectura. Del consumo cultural a las formas de la experiencia literaria (pp. 139-148). Barcelona: Gedisa.
Oliva, S. (2003). “Introducció”. Shakespeare, William. Els sonets (7-41). Barcelona: Empúries.
Poulain, M. (2004). Entre preocupaciones sociales e investigación científica: el desarrollo de sociologías de la lectura en Francia en el siglo XX. Lahire, B. (Coord.) Sociología de la lectura. Del consumo cultural a las formas de la experiencia literaria (17-58). Barcelona: Gedisa.
Sullà, E. (2009). La institució literària i el cànon. Picornell, Mercè; Pons, Margalida (Ed.). Literatura i cultura. Aproximacions comparatistes (33-60). Palma: Lleonard Muntaner, editor.
Swann, J. (2011) How reading groups talk about books: a study of literary reception. A Swann, J., Pope, R. and Carter, R. (Ed.) Creativity, Language, Literature: the state of the art (pp. 217-230). Basingstoke, Hants: Palgrave Macmillan.