Conveni de Basilea: un tractat internacional apte per protegir el medi ambient i atorgar una justa compensació a les víctimes?
Número
Secció
Paraules clau:
Conveni de Basilea, moviment transfronterer de residus, mecanismes d'implementació y compliment, litigació internacional, Dret de la Unió Europea, competència judicial internacional, llei aplicable
Publicat
Resum
Actualment, la gestió, el tractament i l'eliminació de deixalles (especialment les de caràcter perillós) s'ha convertit en un dels principals problemes mediambientals de tots els governs de tots els països del món. Davant d'aquesta realitat, aquest estudi avalua els mecanismes d'implementació i compliment previstos al Conveni de Basilea, amb la finalitat de determinar si són adequats per protegir el medi ambient o si, per contra, caldrà aplicar-los instruments de litigació generals de Dret internacional privat de la Unió Europea, amb les dificultats que específicament plantegen en l'àmbit del moviment transfronterer de residus.
Descàrregues
Agències de suport
NoLlicència
Drets d'autor (c) 2024 Revista Catalana de Dret Ambiental
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by-nc-nd/4.0/88x31.png)
Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0.
Els autors que publiquen en aquesta revista estan d’acord amb els termes següents:- Els autors conserven els drets d’autoria i atorguen a la revista el dret de primera publicació, amb l’obra disponible simultàniament sota una Llicència d’Atribució, No comercial i sense derivades CC BY NC ND de CreativeCommons que permet compartir l’obra amb tercers, sempre que aquests en reconeguin l’autoria i la publicació inicial en aquesta revista, utilitzar materials sense fins comercials i crear materials sense distribuir el material modificat.
- Els autors són lliures de fer acords contractuals addicionals independents per a la distribució no exclusiva de la versió de l’obra publicada a la revista (com ara la publicació en un repositori institucional o en un llibre), sempre que se’n reconegui la publicació inicial en aquesta revista.
- S’encoratja els autors a publicar la seva obra en línia (en repositoris institucionals o a la seva pàgina web, per exemple) abans i durant el procés de tramesa, amb l’objectiu d’aconseguir intercanvis productius i fer que l’obra obtingui més citacions (vegeu The Effect of Open Access, en anglès).
Referències
Ballarino, Tito (1990): “Questions de droit international privé et dommages catastrophiques”, en Recueil des Cours, t. 220, 1990, pp. 289-388.
Ballarino, Tito (1990): “Azioni di Diritto privato per il risarcimento di danni da inquinamento transfrontaliero”, en Rivista di Diritto Internazionale, Fasc. 4, pp. 849-873.
Benvenuti, Edoardo (2023): “Climate change litigation e Diritto internazionale privato dell’Unione Europea: Quale spazio per la tutela collettiva?”, en Rivista di diritto internazionale privato e processuale, núm. 4, pp. 848-913.
Campins Eritja, Mar (1994): La gestión de los residuos peligrosos en la Comunidad Europea, Barcelona: Bosch.
Crespo Hernández, Ana (1999): La responsabilidad civil derivada de la contaminación transfronteriza ante la jurisdicción estatal, Madrid: Eurolex.
Cubel Sánchez, Pablo (2000): Comercio internacional de residuos peligrosos. La regulación internacional de movimientos transfronterizos de desechos peligrosos, Valencia: Universitat de Valencia.
Diago Diago, María del Pilar (2020): “Minerales y diamantes de conflicto: mecanismo de control y diligencia debida en tiempos de ODS”, en Cuadernos Europeos de Deusto, núm. 63, pp. 153-182.
Diago Diago, María del Pilar (2021): “Violación de derechos humanos en las cadenas de suministro en tiempos de pandemia: reacciones de Derecho internacional privado y diligencia debida”, en Revista Española de Derecho Internacional, vol. 73, núm. 1, pp. 337-344.
García Álvarez, Laura (2016): Competencia judicial internacional, daños ambientales y grupos transnacionales de sociedades, Granada: Comares.
Gascón Marcén, Ana (2018): “La gestión de los residuos desde una perspectiva internacional: el Convenio de Basilea de 1989 sobre el control de los movimientos transfronterizos de los desechos peligrosos y su eliminación”, en Ruiz Apodaca Espinosa, Ángel y Erice Baeza, María Valentina (dirs.), Residuos. Régimen Jurídico de la Producción y Gestión de Residuos, su Intervención y Control. Una perspectiva comparada hispano-argentina, Argentina: Editorial Idearium. Universidad de Mendoza.
Juste Ruiz, José (1999): Derecho Internacional del Medio Ambiente, Madrid: Mc Graw Hill.
Kummer Peiry, Katharina (2011): “Convenio de Basilea sobre el control de los movimientos transfronterizos de los desechos peligrosos y su eliminación”, en United Nations Audiovisual Library of International Law.
Martínez, Johann H.; Romero, Sergi; Ramasco, José J. & Estrada, Ernesto (2022): “The world-wide waste web”, en Revista Nature Communications, núm. 13, <https://doi.org/10.1038/s41467-022-28810-x>.
Martínez Gallego, Eva María (2009): “Del daño ecológico a la defensa del medio ambiente”, en Práctica derecho daños: Revista de Responsabilidad Civil y Seguros, núm. 76, pp. 6-31.
Moïse, Evdoika (1989) : “La Convention de Bâle sur les mouvements transfrontières de déchets dangereux (22 mars 1989)”, en Revue Générale de Droit International Public, núm. 4, pp. 899-906.
Otero García-Castrillón, Carmen (2013): “El Derecho Internacional Privado de la Unión Europea en la determinación de la responsabilidad civil por daños al medio ambiente”, en Anuario Hispano Luso Americano de Derecho Internacional, núm. 21, pp. 367-400.
Palao Moreno, Guillermo (1998): La responsabilidad civil por daños al medio ambiente, Valencia: Tirant lo Blanch.
Rodrigo Hernández, Ángel José (2003): “El mecanismo para promover la implementación y el cumplimiento del Convenio de Basilea sobre el control de los movimientos transfronterizos de desechos peligrosos y su eliminación de 1989”, en Revista Española de Derecho Internacional, vol. 55, núm. 2, pp. 1090-1096.
Rodríguez Benot, Andrés (2012): “La responsabilidad civil por contaminación transfronteriza: aspectos de Derecho internacional privado”, en Cursos de Derecho Internacional y Relaciones Internacionales de Vitoria-Gasteiz, núm. 1, pp. 311-370.
Vinaixa Miquel, Mónica (2006): La responsabilidad civil por contaminación transfronteriza derivada de residuos, Santiago de Compostela: De Conflictu Legum.
Zamora Cabot, Francisco Javier (2020): “Gobernanza mundial y el binomio empresas-derechos humanos”, en Anales de la Real Academia de Doctores de España, vol. 5, núm. 1, pp. 87-113.