Compra pública alimentària. Acomodació de la clàsula ambiental de proximitat al dret de la competència
Número
Secció
Paraules clau:
Proximitat alimentària, Contractació pública estratégica, Contractació pública alimentaria, Arrelament territorial, Transició agroecológica
Publicat
Resum
La clàusula de proximitat alimentària és introduïda amb assiduïtat en les diferents fases del procediment de contractació del sector públic, principalment com a criteri estratègic ambiental. Malgrat la seva utilització freqüent, aquesta clàusula planteja diverses dificultats jurídiques; a més de no existir una única definició de proximitat alimentària, aquesta corre el risc de ser il·legal si es configura com a criteri d'arrelament territorial. Amb ànim de contribuir a la transició ecològica del Dret agroalimentari, aquest treball analitza les diverses categories de proximitat alimentària utilitzades als plecs de contractació, considerant-ne l’eficàcia ambiental. L'objectiu primordial és dilucidar si la clàusula de proximitat alimentària pot ser jurídicament vàlida com a criteri estratègic ambiental en el règim jurídic de la contractació del sector públic.
Descàrregues
Agències de suport
NoLlicència
Drets d'autor (c) 2024 Revista Catalana de Dret Ambiental
Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0.
Els autors que publiquen en aquesta revista estan d’acord amb els termes següents:- Els autors conserven els drets d’autoria i atorguen a la revista el dret de primera publicació, amb l’obra disponible simultàniament sota una Llicència d’Atribució, No comercial i sense derivades CC BY NC ND de CreativeCommons que permet compartir l’obra amb tercers, sempre que aquests en reconeguin l’autoria i la publicació inicial en aquesta revista, utilitzar materials sense fins comercials i crear materials sense distribuir el material modificat.
- Els autors són lliures de fer acords contractuals addicionals independents per a la distribució no exclusiva de la versió de l’obra publicada a la revista (com ara la publicació en un repositori institucional o en un llibre), sempre que se’n reconegui la publicació inicial en aquesta revista.
- S’encoratja els autors a publicar la seva obra en línia (en repositoris institucionals o a la seva pàgina web, per exemple) abans i durant el procés de tramesa, amb l’objectiu d’aconseguir intercanvis productius i fer que l’obra obtingui més citacions (vegeu The Effect of Open Access, en anglès).
Referències
AGUADO I CUDOLÀ, Vinceç. La contratación pública responsable. funciones, límites y régimen jurídico, Aranzadi. Pamplona, 2021.
ANDHOV, Marta et al. Cost and EU Public Procurement Law. Life Cycle Costing for Sustainability, Routledge. Oxon, 2021.
ARROWSMITH, Sue y KUNZLIK, Peter. Social and environmental policies in EC procurement law: new directives and new directions, Cambridge University Press. Cambridge, 2009.
AUBIN-BROUTE, Raphaèle-Jeanne y GRIMONPREZ, Benoît (dir.). La relocalisation des systèmes alimentaires: un défi pour le droit, LGDJ. Poitiers, 2021.
BARNIER, Michel. Renforcer le lien entre agriculteurs et consommateurs. Plan d’action pour développer les circuits courts, Ministère d’Agriculture. Paris, 2009.
BORN, Braden y PURCELL, Mark. “Avoiding the Local Trap. Scale and Food Systems in Planning Research”, Journal of Planning Education and Research, núm. 26(2), 2006, p. 195-207.
BOYANO, Alicia et al. “UE GPP criteria for food procurement, catering services and vending machines”, JRC technical reports, 2019.
CAMPINS, Mar y FAJARDO, Teresa. Biological Diversity and International Law, Springer. Cham, 2021.
CARANTA, Roberto. “The changes to the public contract directives and the story they tell about how EU law works”, Common Market Law Review, núm. 52, 2015, p. 391-460.
CARANTA, Roberto. “Proximidad y resiliencia: viejos y nuevos desafíos para la contratación pública en Italia”, Revista General de Derecho Administrativo, núm. 64, 2023.
Comisión de las Comunidades Europeas. Contratación pública para un medio ambiente mejor. COM (2008) 400 final.
Comisión europea, Criterios de contratación pública ecológica de la UE para alimentos, servicios de restauración y máquinas expendedoras, Bruselas. SWD(2019) 366, 2019.
Comisión Europea, Informe sobre la conveniencia de establecer un sistema de etiquetado para la agricultura local y las ventas directas, 2013. COM/2013/0866 final.
Comisión Europea, Plan estratégico de la PAC de España, 2021.
Comisión Europea, Plan Stratégique National de la PAC 2023-2027, 2023.
Comisión Europea, Propuesta de Reglamento relativo a las indicaciones geográficas de vinos, bebidas espirituosas y productos agrícolas y a los regímenes de calidad de los productos agrícolas de la Unión Europea. COM(2022) 134 final/2.
Comisión Europea, Relazione 2021 sul piano strategico della PAC, 2022.
Comité Europeo de las Regiones. La PAC después de 2020 (2017/C 342/02).
CUNHA COELHO, Fábio et al. “Local food: Benefits and failings due to modern agriculture”, Scientia Agricola, núm. 75, 2018, p. 84-94.
DELHOMME, Vincent y JAN, Benjamin. “Achat local et libre circulation des produits alimentaires: quelle prise en compte de l’impératif environnemental dans le marché intérieur européen?", Annales de Droit de Louvain, núm. 153, 2022, p.153-167.
DEUTSCHER, Elias y MAKRIS, Stavros. “Exploring the ordoliberal paradigm: the competition-democracy nexus”, Competition Law Review, núm. 11, 2016, p. 181-214.
DRAGOS, Dacian y BOGDANA, Neamtu. “Sustainable Public Procurement: Life-Cycle Costing in the EU Directive Proposal”, European Procurement & Public Private Partnership Law Review, núm. 1(8), 2013,
ENTHOVEN, Laura y VAN DEN BROECK, Goedele. “Local food systems: Reviewing two decades of research”, Agricultural Systems, núm. 193, 2021.
European Committee of the Regions, Sustainable public procurement of food, 2018.
European Parliament, Short food supply chains and local food systems in the EU, 2016.
European Commission, Study on economic value of EU quality schemes, geographical indications and traditional specialties guaranteed. Final report, 2021.
FALVO, Chiara. Targeting 100% Organic, Local and Homemade Meals in Dordogne Secondary Schools and Integrated and Circular Approach, Sapiens Network. 2023.
FALVO, Chiara y LICHERE, François. “L’achat public de proximité en France: le cas des produits alimentaires”, Revista General de Derecho Administrativo, núm. 64, 2023.
FISHER, Jean et al., “Reframing the Food-Biodiversity Challenge”, Trends in Ecology & Evolution, núm. 32(5), 2017, p. 335-345.
GALÁN VIOQUE, Roberto. Las cláusulas ambientales en la contratación pública, Universidad de Sevilla. 2019, p. 91-119.
GARCÍA DE ENTERRÍA, Eduardo. “La lucha contra las inmunidades del poder en el Derecho Administrativo (poderes discrecionales, poderes de gobierno y poderes normativos)”, Revista de administración pública, núm. 38, 1962, p. 159-180. G
GERBRANDY, Anna. “Solving a sustainability deficit in European Competition Law”, World Competition, núm. 4(40), 2017, p. 539-562.
GIMÉNEZ BALDAZO, Mónica et al. “Producto de proximidad y comedores escolares en España: análisis de las licitaciones públicas (2018-2022)”, Revista General de Derecho Administrativo, núm. 64, 2023.
GIMENO FELIÚ, José María.
‒ Observatorio de los Contratos Públicos 2018. Aranzadi. Pamplona, 2019.
‒ Observatorio de los contratos públicos 2021, Aranzadi. Pamplona, 2022.
‒ “La transposición de las directivas de contratación pública en España: una primera valoración de sus principales novedades”, Documentación Administrativa: Nueva Época, núm. 4, 2017, p. 7-30.
GÓMEZ FARIÑAS, Beatriz. El principio de proporcionalidad en la contratación pública, Marcial Pons. Madrid, 2021.
HABERMAS, Jürgen y DERRIDA, Jacques. “February 15, or what binds Europeans together: A plea for a common foreign policy, beginning in the core of Europe”, Constellations, núm. 10.3, 2003, p. 291-297.
HALLSTRÖM, Elinor et al. “Environmental impact of dietary change: a systematic review”, Journal of cleaner production, núm. 91, 2015.
HETTNE, Jörgen. “Sustainable Public Procurement and the Single Market. Is there a conflict of interest?”, European Procurement & Public Private Partnership Law Review, núm. 8(1), 2013, p. 31-40.
HOJNIK, Janja. “Environmental Protection v. Free Trade- Buy Local as a Barrier to EU Internal Market”, Environmental Policy & Law, núm. 46(3-4), 2016, p. 246-253.
KAPAŁA, Anna. “About the Need for a Harmonised Labelling for Locally Produced Food. A study of Local Food Labels in Selected EU Members States”, European Journal of Comparative Law and Governance, núm. 9(3), 2022, p. 259-286.
KNEAFSEY, Moya et al. “Short food supply chains and local food systems in the EU: A state of play of their socio-economic characteristics” JRC scientific and policy reports, 2013, vol. 123.
DI LAURO, Alessandra. “L’insoutenable soutenabilité des AOP et IGP: quel avenir pour ces signes de qualité?”, Revue Européenne de Droit de la Consommation, núm. 1, 2020, p. 119-139.
LAZO VITORIA, Ximena (dir.).
‒ Compra Pública Verde y Cambio Climático, Atelier. Barcelona, 2022.
‒ “El tsunami del producto local llega a la contratación pública en España”, Revista General de Derecho Administrativo, núm. 64, 2023.
LE VELY, Ronan. “Quand la concurrence rencontre la durabilité: l’introduction du développement durable dans le droit de la commande publique”, Droit et société, núm. 110(1), 2022, p. 171-188.
LÓPEZ ZURITA, Lucía. “La división en lotes: la tensión entre las políticas horizontales y el principio de competencia en la contratación pública”, Documentación Administrativa. Nueva época, núm. 4, 2017, p. 146-150.
MACDIARMID, Jennie I. “Seasonality and dietary requirements: will eating seasonal food contribute to health and environmental sustainability?”, Proceedings of the Nutrition Society, núm. 73(3), 2014, p. 368-375.
MACHADO, Antonio. Nuevas Canciones y De un Cancionero Apócrifo, Clásicos Castalia. Valencia, 1971.
MASINI, Stefano. “Diritto all’informazione ed evoluzione in censo personalista del consumatore”, Rivista di diritto agrario, núm. 1, 2011, p. 576-588.
MELO FERNANDES, Débora.
‒ Preferências Locais na Contratação Pública, Almedina. Coimbra, 2022.
‒ “A contratação de proximidade na revisão do Código dos Contratos Públicos de 2022. O que mudou: muito, pouco ou nada?”, en Revista de Direito Administrativo, núm. 17, 2023, p. 45-59.
MENÉNDEZ, Pablo y EZQUERRA, Antonio (dir.). Lecciones de Derecho Administrativo, Thomson-Reuters. Pamplona, 2021 (2ª edición).
MONTOYA MARTÍN, Encarnación. “Algunas reflexiones sobre los servicios públicos e iniciativa económica local: Balance tras diez años de aprobación”, en Revista de Estudios de la Administración Local y Autonómica, núm. 19, 2023, p. 29-58.
MUÑOZ GÓMEZ, Marta J. “Comercio alimentario de proximidad, ¿un parámetro legal eficaz para lograr la sostenibilidad alimentaria?”, Revista Catalana de Dret Ambiental, núm. 12(2), 2021.
Naciones Unidas. Borrador de informe de políticas. Repercusiones de la COVID-19 en la seguridad alimentaria y la nutrición, 2020.
NOGUERA DE LA MUELA, Belén. “Los contornos de la autoprovisión administrativa en la gestión de servicios públicos”, Revista de Estudios de la Administración Local y Autonómica, núm. 18, 2022, p. 32-55.
ÓRTIZ, Mónica et al. “A review of the interactions between biodiversity, agriculture, climate change, and international trade: research and policy priorities”, One Earth, núm. 4(1), 2021, p. 88-101.
Parlamento Europeo, Resolución, de 20 de octubre de 2021, sobre una Estrategia «de la Granja a la Mesa» para un sistema alimentario justo, saludable y respetuoso con el medio ambiente (2020/2260(INI).
PARDO LÓPEZ, María M. y SÁNCHEZ GARCÍA, Alfonso. Inclusión de cláusulas sociales y medioambientales en los pliegos de contratos públicos: guía práctica profesional, Aranzadi. Pamplona, 2019.
QUINTANA LÓPEZ, Tomás (dir.). La contratación pública estratégica en la contratación del Sector Público, Tirant lo Blanch. Valencia, 2020.
RAFFIOTTA, Edoardo. “La protezione multilivello delle tipicità agroalimentari tra diritto globale e legislazione nazionale”, Rivista di Diritto pubblico italiano, comparato, europeo, núm. 25, p. 1-13, 2016.
RESONKÖTTER, Annette. “Regionality as a criterion in public procurement la in Germany”, Revista General de Derecho Administrativo, núm. 64, 2023.
RIEM, Fabrice. “L’aliment, entre droit du marché et pratiques dans les filières agricoles”, Droit et Société, núm. 101, 2019, p. 37-52.
RIZZUTO, Maria Carlotta. “Filiere corte tra sostenibilità e valorizzazione del territorio”, Rivista di diritto alimentaire, núm. 1, 2023, p. 66-86.
SÁEZ-ALMENDROS, Sara et al. “Environmental footprints of Mediterranean versus Western dietary patterns: beyond the health benefits of the Mediterranean diet”, Environmental Health, núm. 12, 2013.
SCHEBESTA, Hanna. “Revision of the EU Green Public Procurement Criteria for Food Procurement and Catering Services”, European Journal of Risk Regulation, núm. 9, 2018, p. 316-328.
SIMÓN ROJO, Marian et al., “Public food procurement as a driving force for building local and agroecological food systems: Farmers’ skepticism in Vega Baja del Jarama, Madrid (Spain)” Land, núm. 9.9, 2020, p. 317.
SONNINO, Roberta. “Escaping the Local Trap: Insight on Re-localization from School Food Reform”, Journal of Environmental Policy & Planning, núm. 12(1), 2010, p. 23-40.
STEIN, Alexander J. y SANTINI, Fabien. “The sustainability of ‘local’ food: a review for policy-makers”, Review of Agricultural, Food and Environmental Studies, núm. 103, 2022, p. 77-89.
TACKACS, Berill y BORRION, Aiduan. “The Use of Lice Cycle-Based Approaches in the Food Service Sector to Improve Sustainability: A Systematic Review”, Sustainability, núm. 9(12), 2020.
VARGAS, Alexandre Maia et al. “The role of local seasonal foods in enhancing sustainable food consumption: A systematic literature review”, Foods, núm. 10(9), 2021, p. 2206.