Identifying local food in the context of european system of geographical indications and consumer's right to information
Número
Secció
Paraules clau:
agri-food law, local food, Geographical indications, Consumer protection, Protected Geographical Indications \, Protected Denomination of Origin, Food quality system
Publicat
Resum
The aim of the discussion is to assess the adequacy of the EU legal instrument PDO and PGI for the identification of locally produced products. PDOs and PGIs, due to their importance under the EU protection system, contribute the most to the reputation and visibility of territorial products. Although they guarantee the origin of a product from a specific area, they do not specify the proximity between the place of production and delivery, and the sale of products with their labels is not limited to the local area. Due to complicated registration procedures and the requirements to link the quality, characteristics or reputation of a product to its origin, they are not a suitable instrument for distinguishing and identifying local food, which needs a simple and inexpensive tool for promotion and differentiation. The lack of a definition of local food and an EU labelling system as well as the absence of an obligation to indicate the place of origin on the product label does not allow consumers to make informed choices on the basis of clear and transparent information on the characteristics of the product, its origin and possible risks associated with it. Such a legal situation is contrary to the principle of food law, expressed in Article 3(1) of Regulation (EU) No 1169/2011 on protecting the consumers’ interest by providing a basis to make informed choices.
Descàrregues
Agències de suport
NoCom citar
Llicència
Drets d'autor (c) 2024 Revista Catalana de Dret Ambiental
Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0.
Els autors que publiquen en aquesta revista estan d’acord amb els termes següents:- Els autors conserven els drets d’autoria i atorguen a la revista el dret de primera publicació, amb l’obra disponible simultàniament sota una Llicència d’Atribució, No comercial i sense derivades CC BY NC ND de CreativeCommons que permet compartir l’obra amb tercers, sempre que aquests en reconeguin l’autoria i la publicació inicial en aquesta revista, utilitzar materials sense fins comercials i crear materials sense distribuir el material modificat.
- Els autors són lliures de fer acords contractuals addicionals independents per a la distribució no exclusiva de la versió de l’obra publicada a la revista (com ara la publicació en un repositori institucional o en un llibre), sempre que se’n reconegui la publicació inicial en aquesta revista.
- S’encoratja els autors a publicar la seva obra en línia (en repositoris institucionals o a la seva pàgina web, per exemple) abans i durant el procés de tramesa, amb l’objectiu d’aconseguir intercanvis productius i fer que l’obra obtingui més citacions (vegeu The Effect of Open Access, en anglès).
Referències
Albisinni, Ferdinando, Strumentario di diritto alimentare europeo. Utet Giuridica, Milano 2020, p. 296
Całka, Edyta, Nowińska, Ewa, Skubisz, Ryszard, „Geograficzne oznaczenia pochodzenia”, in Ryszard Skubisz (ed.), Prawo własności przemysłowej, System Prawa Prywatnego, t. 14C, ed.1 Beck, Warszawa 2017, Nb 99.
Di Lauro, Alessandra, “Le denominazioni d’origine protette (DOP) e le indicazioni geografiche protette (IGP)” in Paolo Borghi, Irene Canfora, Alessandra Di Lauro, Luigi Russo (eds.) Trattato di diritto alimentare italiano e dell’Unione Europea. Giuffrè, Milano 2021, p. 433
Germanò, Alberto “Le indicazioni in etichetta (e la loro natura) e i segni degli alimenti” in Rivista di Diritto Agrario, no 2, 2012, p. 209.
Germanò, Alberto, Ragionieri, Maria Pia, Rook Basile, Eva, Diritto agroalimentare. Le regole del mercato degli alimenti e dell’informazione alimentare, ed. 2. Giappichelli, Torino 2019, p. 150.
Korzycka, Małgorzata, „Własność intelektualna w obszarze rolnictwa i żywności”, in Małgorzata Korzycka, Paweł Wojciechowski (eds.) System prawa żywnościowego. Wolters Kluwer Polska SA, Warszawa 2017, p. 567.
Rochdi, Gabrielle, “Le développement des circuit alternatifs de distribution”, in Benoit Grimonprez, Denis Rochards (eds.), Agriculture et ville, vers de nouvelle relations juridiques. Presses universitaires juridiques de Poitiers, Poitiers 2016, p. 26.
Russo, Luigi “Communication of the origin of food products: legal aspects” in Przegląd Prawa Rolnego no 2, 2021, p. 405-406.
Sirsi, Eleonora “Regole e implicazioni giuridiche della produzione e del consume del cibo locale”, in Pasquale Nappi, Giulio Sgarbanti, et al. (eds.), Studi in onore di Luigi Costato, vol. 3. Jovene, Napoli 2014, p. 501;
Spoto, Giuseppe “La sovrapposizione di regole sull’origine dei prodotti agricoli e alimentari” in Roman Budzinowski (ed.), XV World Congress of Agricultural Law: Contemporary challenges of Agricultural Law: among Globalization, Regionalization and Locality. Wydawnictwo UAM, Poznań 2018, p. 445.
Stein, Alexander J., Santini, Fabien, “The sustainability of ‘local’ food: A review for policy-makers” in Review of Agricultural, Food and Environmental Studies, no. 103 (1), 2022, p. 78.
Strambi, Giuliana “Short food supply chain and promotion of local food in Italian and UE law” in Alessandro Isoni, Michele Troisi, Maurizia Pierri (eds.), Food Diversity Between Rights, Duties and Autonomies, Springer 2018, p. 134;
Trapè, Ilaria, I segni del territorio. Profili giuridici delle indicazioni di origine dei prodotti agroalimentari tra competitività, interesse dei consumatori e sviluppo rurale. Giuffrè, Milano 2012, p. 40.
Wojciechowski, Paweł „Znakowanie żywności jako instrument realizacji celów prawa żywnościowego”, in Przegląd Prawa Rolnego, no 2, 2021, p. 509-529.