La protección de tierras agrícolas desde el derecho administrativo urbanístico
Número
Secció
Paraules clau:
Derecho urbanístico, Suelos agrícolas, Sostenibilidad,, Técnicas de tutela ambiental y cultural
Publicat
Resum
L'article afronta amb esperit crític els mecanismes que el Dret urbanístic ofereix per a la protecció de les terres agrícoles, especialment les urbanes i periurbanes. La interrelació de les dimensions urbanístiques, ambientals i culturals s'amalgamen a través de la planificació administrativa, i posiciona el pla com a instrument aglutinador capaç d'integrar totes aquestes dimensions. L'estudi teòric de les diferents tècniques, tant a nivell estatal com autonòmic i europeu, es complementa amb l'anàlisi del model escollit per a l'espai de l'horta de València, on l'instrument sectorial d'ordenació territorial s'erigeix en pedra de toc de tota la regulació, i mostra la capacitat del Dret urbanístic per oferir una resposta ambiciosa a les necessitats de les terres agrícoles.
Descàrregues
Agències de suport
NoLlicència
Drets d'autor (c) 2024 Revista Catalana de Dret Ambiental
Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0.
Els autors que publiquen en aquesta revista estan d’acord amb els termes següents:- Els autors conserven els drets d’autoria i atorguen a la revista el dret de primera publicació, amb l’obra disponible simultàniament sota una Llicència d’Atribució, No comercial i sense derivades CC BY NC ND de CreativeCommons que permet compartir l’obra amb tercers, sempre que aquests en reconeguin l’autoria i la publicació inicial en aquesta revista, utilitzar materials sense fins comercials i crear materials sense distribuir el material modificat.
- Els autors són lliures de fer acords contractuals addicionals independents per a la distribució no exclusiva de la versió de l’obra publicada a la revista (com ara la publicació en un repositori institucional o en un llibre), sempre que se’n reconegui la publicació inicial en aquesta revista.
- S’encoratja els autors a publicar la seva obra en línia (en repositoris institucionals o a la seva pàgina web, per exemple) abans i durant el procés de tramesa, amb l’objectiu d’aconseguir intercanvis productius i fer que l’obra obtingui més citacions (vegeu The Effect of Open Access, en anglès).
Referències
ALBERDI COLLANTES, Juan Cruz, “Actividad agraria y urbanización: desarrollo de un protocolo de valoración para el País Vasco”, Investigaciones Geográficas, 59, 2013, pp. 75–93.
ALONSO IBÁÑEZ, María Rosario y DOMÉNECH MARTÍNEZ, Gloria, “La ordenación urbanística y los huertos urbanos: vínculos para la integración del derecho a la alimentación”, en Miguel Ángel Martín López (Coord.), Haciendo realidad el derecho a la alimentación en España, Egregius, 2018, pp. 121-133.
AUBY, Jean-Bernard, “Los retos a los que se enfrentan los Derechos Administrativos”, Revista Catalana de Dret Públic, 67, 2023, pp. 4-17.
BASSOLS COMA, Martín, “Ordenación del territorio y desarrollo rural”, QDL. Fundación Democracia y Gobierno Local, nº 10, 2006, pp. 10-21.
BILBAO URIBARRI, Aitor, “Los núcleos rurales en el País Vasco como precursores de la dispersión urbana: la reserva de la biosfera de Urdaibai”, Ciudad y Territorio. Estudios Territoriales, XXXIX (151), 2007, pp. 83-101.
BOIX PALOP, Andrés, MARZAL RAGA, Reyes, GIMENO FERNÁNDEZ, Clàudia y HERRERO VICENT, Pascual, “Estudio sobre las posibilidades de reclasificación del Sector PRR-4 “Benimaclet” del Plan General de Ordenación Urbana de València, su hipotético coste y las medidas de planificación propias de un urbanismo sostenible e integrador para una futura actuación pública sobre ese sector”, Universitat de València, 2019. Accesible desde <http://roderic.uv.es/handle/10550/72441>.
DE GUERRERO MANSO, Carmen, “La rentabilización de la Huerta de València como herramienta para su conservación”, en Reyes Marzal Raga (Dir.), El suelo rural periurbano: estudio del caso: L'horta de València, Aranzadi, 2019, pp. 175-192.
DE LA VARGA, Aitana “Análisis jurídico de la protección del suelo, su repercusión en la salud de las personas y los ecosistemas y la nueva perspectiva hacia la salud del suelo en el marco del “ONE HEALTH”, Revista Catalana de Dret Ambiental, Vol. XII, 2, 2021, pp. 1-49.
GARCÍA ÁLVAREZ, Gerardo, “La protección del suelo natural en el planeamiento urbanístico: Ponderación de valores y principio de no regresión”, Revista Aragonesa de Administración Pública, XVI, 2016, pp. 281-342.
GIFREU FONT, Judith, “Ciudades adaptativas y resilientes ante el cambio climático: Estrategias Locales para contribuir a la sostenibilidad urbana”, Revista Aragonesa de Administración Pública, nº 52, 2018, pp. 102-158.
GIMENO FERNÁNDEZ, Clàudia, Usos de Sòl per a fer ciutat. Instruments urbanístics per a regular l'establiment d'activitats econòmiques i assolir objectiu socials i ambientals, Tirant lo blanch, 2023.
- “Los enclaves y los sectores de recuperación de la Huerta de València”, en Reyes Marzal Raga (Dir.), El suelo rural periurbano: estudio del caso: L'horta de València, Aranzadi, 2019, pp. 121-150.
LÓPEZ RAMÓN, Fernando, “Planificación Territorial”, Revista de Administración Pública, 114, 1987, pp. 127-177.
- “Conectividad y corredores ecológicos en la experiencia española”, Revista Aragonesa de Administración Pública, 16, 2016, pp. 35-61.
MARZAL RAGA, Reyes, “La huerta de València: una regulación integral y singular”, en Reyes Marzal Raga (Dir.), El suelo rural periurbano. Estudio del caso: L'horta de València, Aranzadi, 2019, pp. 45-84.
- “Aspectos jurídico-administrativos de la ley 5/2019, de Estructuras agrarias de la Comunitat Valenciana”, en Alguacil Marí, Pilar (Dir.), Informe sobre la ley 5/2019, de 28 de febrero, de estructuras agrarias de la Comunitat Valenciana: Su impacto en cooperativas agroalimentarias, Edit. Cátedra Cooperativas Agroalimentarias, pp. 14-28, 2019, Accesible desde <https://www.uv.es/catedracae/novetats/2019/11-01-informe-lea/informe-lea.pdf>.
- “El impacto regulatorio del intercambio de semillas tradicionales sobre el modelo colaborativo”, Revista de Derecho Urbanístico y del Medio Ambiente, 319, 2018, pp. 131-168.
- “El campo también está en la ciudad. Espacios de transición a escala local”, en Cristina Benlloch Domenech (Coord.), Retos para la digitalización en los entornos rurales, Comares, 2021 pp. 173-182.
- “Las políticas autonómicas en materia agraria y de desarrollo rural”, Drets. Revista valenciana de reformes democràtiques, 6, 2022, pp. 347-359.
MULERO-MENDIGORRI, Alfonso, “De los espacios protegidos a las infraestructuras verdes en España: un balance crítico”, en Naturaleza, territorio y ciudad en un mundo global. Actas del XXV Congreso de la Asociación de Geógrafos españoles, Madrid, 25-27 de octubre de 2017, UAM Ediciones, pp. 414 y sgtes.
NOGUEIRA LÓPEZ, Alba y PUENTES COCIÑA, Beltrán, “Galicia. hibernación normativa e invocación jurisprudencial del principio de no-regresión ambiental”, en Gerardo García-Álvarez García, Jesús Jordano Fraga, Blanca Lozano Cutanda y Alba Nogueira López (Coords.), Observatorio de políticas ambientales 2021, Madrid, CIEMAT, 2021, pp. 1256-1273.
SALAMERO TEIXIDÓ, Laura “La prevención de residuos: comentario a los artículos 17, 18 y 19 de la Ley de Residuos y Suelos Contaminados para una economía circular”, Revista Aragonesa de Administración Pública, nº Extra 21, 2022, pp. 181-216.
SIBINA TOMÀS, Domènec, “La legislación urbanística reguladora del suelo no urbanizable: una visión comparada de las normas autonómicas desde la perspectiva del desarrollo rural sostenible”, QDL, Fundación Democracia y Gobierno Local, 10, 2006, pp. 35-71.
VAQUER CABALLERÍA, Marcos, “Planificación administrativa”, en Francisco VELASCO CABALLERO y M. Mercè DARNACULLETA GARDELLA (Dirs.), Manual de Derecho Administrativo, Marcial Pons, 2023, pp. 447-463.
- “Planes territoriales y planes urbanísticos: otra extraña pareja”, Ciudad y Territorio. Estudios Territoriales, 217, 2023, pp. 667-678.
YACAMÁN OCHOA, Carolina; SANZ SANZ María Esther y MATA OLMO, Rafael, Agricultura periurbana y planificación territorial: de la protección al proyecto agrourbano, Universitat de València, 2020.