Análisis jurídico de la protección del suelo, su repercusión en la salud de las personas y los ecosistemas y la nueva perspectiva hacia la salud del suelo en el marco del "One Health"

Autors/ores

  • Aitana De la Varga Pastor Universitat Rovira i Virgili

DOI:

https://doi.org/10.17345/rcda3211

Paraules clau:

soil — soil protection — polluted soils — agricultural soil — one health — soil health — human health — sink — climate change — circular economy — zero pollution — environmental law.

Resum

El present treball estudia la protecció del sòl des de la vessant jurídica prestant especial atenció a la protecció de la salut. El marc teòric des del que es parteix és el de la salut planetària i la justícia planetària i, per tant, la necessitat de vetllar per la salut del sòl. El sòl com element natural complex desenvolupa nombroses funcions vitals per a la salut humana i del planeta que és precís protegir i recuperar. Al treball abordarem el concepte, les funcions que desenvolupa i la degradació que pateix. Analitzarem els instruments jurídics en el pla internacional, de la UE i estatal que el regula i corroborarem la manca de protecció unitària. El focus ha recaigut fins el moment en determinats aspectes sectorials relacionats amb la contaminació, en tant que és el més vinculat a la salut humana. El Pacte Verd Europeu ha reprès la necessitat de vetllar per la salut completa del sòl. Es presenten nombrosos reptes per a la societat i els sistemes jurídics per a assolir de forma efectiva la seva salut i el desenvolupament de les seves funcions més rellevants i vitals per al cap i a la fi assolir la salut dels éssers vius i del planeta el que inclou, per suposat, les persones.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Publicades

2021-12-22

Com citar

De la Varga Pastor, A. (2022). Análisis jurídico de la protección del suelo, su repercusión en la salud de las personas y los ecosistemas y la nueva perspectiva hacia la salud del suelo en el marco del "One Health". Revista Catalana De Dret Ambiental, 12(2). https://doi.org/10.17345/rcda3211 (Original work published December 22, 2021)

Número

Secció

MONOGRÀFIC

Articles més llegits del mateix autor/a

1 2 3 > >>