Comercio alimentario de proximidad ¿un parámetro legal eficaz para lograr la sostenibilidad alimentaria?
Número
Secció
Paraules clau:
Comercio alimentario de proximidad — Derecho ambiental — Derecho agroalimentario — Cadenas cortas de distribución alimentaria — Venta alimentaria de proximidad — Venta alimentaria local
Publicat
Resum
El comercio alimentario de proximidad ha ido adquiriendo una progresiva importancia en Europa desde los años 90, configurándose como un modelo alternativo al régimen agroindustrial actualmente dominante. Con ánimo de contribuir a la transición ecológica del Derecho agroalimentario, este trabajo realiza una investigación jurídica sobre la relevancia del comercio alimentario de proximidad en la construcción de sistemas agroalimentarios más sostenibles ambientalmente. Para ello, analiza el concepto y régimen jurídico del comercio alimentario de proximidad recogidos por la normativa europea, española y autonómica. El objetivo fundamental es dilucidar si el comercio alimentario de proximidad, tal y como está definido por la diferente normativa, es un instrumento eficaz en la construcción de sistemas agroalimentarios más sostenibles ambientalmente.Descàrregues
Agències de suport
- Laura Salamero
- Universidad de Lleida
- Alexandre Peñalver
- Universidad de Barcelona.
Com citar
Llicència
Drets d'autor (c) 2021 Revista Catalana de Dret Ambiental
Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0.
Els autors que publiquen en aquesta revista estan d’acord amb els termes següents:- Els autors conserven els drets d’autoria i atorguen a la revista el dret de primera publicació, amb l’obra disponible simultàniament sota una Llicència d’Atribució, No comercial i sense derivades CC BY NC ND de CreativeCommons que permet compartir l’obra amb tercers, sempre que aquests en reconeguin l’autoria i la publicació inicial en aquesta revista, utilitzar materials sense fins comercials i crear materials sense distribuir el material modificat.
- Els autors són lliures de fer acords contractuals addicionals independents per a la distribució no exclusiva de la versió de l’obra publicada a la revista (com ara la publicació en un repositori institucional o en un llibre), sempre que se’n reconegui la publicació inicial en aquesta revista.
- S’encoratja els autors a publicar la seva obra en línia (en repositoris institucionals o a la seva pàgina web, per exemple) abans i durant el procés de tramesa, amb l’objectiu d’aconseguir intercanvis productius i fer que l’obra obtingui més citacions (vegeu The Effect of Open Access, en anglès).
Referències
Bodiguel, Luc. Construire un nouveau modèle juridique commun agricole et alimentaire durable face à l’urgence climatique et alimentaire : de la transition à la mutation. European Consumer Law Journal/Revue européenne de droit de la consommation (REDC), 2020, p. 29-42.
Chiffoleau, Yuna. Les circuits courts alimentaires. Entre marché et innovation sociale. Erès, 2019.
Crippa, Monica, et al. Food systems are responsible for a third of global anthropogenic GHG emissions. Nature Food, 2021, vol. 2, no 3, p. 198-209
Friedmann, Harriet. The political economy of food: a global crisis. New left review, 1993, núm. 197, 29-57
Jannarelli, Antonio. Agricoltura sostenibile e nuova Pac: problemi e prospettive. Agricoltura sostenibile e nuova Pac: problemi e prospettive, 2020, p. 23-42
López Cantó, María Teresa. La política agrícola común en el horizonte de 2020 y el reto de la adaptación al cambio climático. Revista Aranzadi de derecho ambiental, 2016, núm. 33, p. 271-296.
Saab, Anne. An international law approach to food regime theory. Leiden Journal of International Law, núm. 31, 2018, p. 251.
Salamero, Laura. Manual básico de derecho alimentario, Tirant lo Blanch, Valencia, 2019
Shukla, Priyadarshi, et al. IPCC, 2019: Climate Change and Land: an IPCC special report on climate change, desertification, land degradation, sustainable land management, food security, and greenhouse gas fluxes in terrestrial ecosystems. 2019.
Van der Meulen, Bernd; Wernaart, Bart. EU Food Law Handbook. Wageningen. Wageningen Academic Publishers, 2020.
Willett, Walter, et al. Food in the Anthropocene: the EAT–Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. The Lancet, 2019, vol. 393, núm. 10170, p. 447-492