El llarg camí del Mal Caçador. El Comte Arnau i el Barón d’Espés revisitats

Autors/ores

  • Josefina Roma Riu Universitat de Barcelona

DOI:

https://doi.org/10.17345/elop201595-105

Paraules clau:

Mal Caçador, Déus Psicopompos, aculturació religiosa, mals usos medievals, poblacions anteriors

Resum

L’anàlisi de dues figures mítiques del Pirineu, al Ripollès i a la Ribagorça, el Barón d’Espés i el Comte Arnau, ens fa veure dues històries paral·leles que comprenen, en primer lloc, el descrèdit fomentat pel poder, cap a personatges als quals es titlla de depredadors sexuals desmesurats; en segon lloc, la seva possible aliança amb el dimoni i la bruixeria, i, en tercer lloc, el càstig per a tota l’eternitat com un exemple del Mal Caçador, en el cas del Comte Arnau, més diluït en el Barón d’Espés, i la mort afrosa causada pels seus gats o gossos, en el cas del Barón d’Espés. Aquests personatges, però, no són més que la derivació en personatges locals, d’antigues divinitats del tipus d’Odin, conductores d’ànimes que, a través de les diverses aculturacions religioses sofertes, han estat descavalcades dels seus valors positius per enfonsar-les en l’inframón o infern, amb trets negatius, com passa generalment quan es produeix una confrontació entre dues cultures i una en surt perdedora. Però el poble ha triat per blasmar aquests personatges no la depredació sexual, sinó l’abús de poder dels nobles cap als seus vassalls.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Referències

DURAN GUDIOL, Antonio (1975): De la Marca Superior de Al-Andalus al Reino de Aragón, Sobrarbe y Ribagorza. Osca: Caja de Ahorros de Zaragoza, Aragón y Rioja.

GALTIER, Fernando; Roberto BENEDICTO (2013): Santa María de Obarra. Saragossa: Mira Eds.

IGLESIAS COSTA, Manuel (1975): Obarra. Jaca: CSIC.

MARTÍNEZ, Antonio (2011): «La Leyenda del Barón de Espés». Diario del Alto Aragón (24.04.2011).

QUINTANA, Artur (2007): «El Mite del Comte N’Arnau a la Ribagorça?». Dins Xandra. Estudis aragonesos de llengua i literatura. Calaceit: Institut d’Estudis del Baix Cinca / Associació Cultural del Matarranya, p. 281-302.

SERRA I PAGÈS, Rossend (1910-29): «Materials de recerca sobre el Comte Arnau». Dins «Com han sigut fetes les Investigacions». Arxiu Històric de Barcelona, Carpeta 41, plec 1.

Descàrregues

Publicades

17-12-2015

Com citar

Roma Riu, J. (2015). El llarg camí del Mal Caçador. El Comte Arnau i el Barón d’Espés revisitats. Estudis De Literatura Oral Popular / Studies in Oral Folk Literature, (4), 95–105. https://doi.org/10.17345/elop201595-105

Número

Secció

Articles