Revisió del concepte de bruixa a partir de les llegendes menorquines

Número

Secció

Articles

Autors/ores

  • Lidia Pérez i Pérez Universitat de les Illes Balears

Paraules clau:

bruixa, cacera de bruixes, feminisme, llegenda, Menorca

Publicat

30-07-2024

Resum

El concepte de bruixa, que sovint encapçala moviments feministes, ha tengut molta controvèrsia al llarg dels segles, des del seu naixement fins avui dia, i molta gent no coneix quin en va ser el context, ni la repercussió, ni les conseqüències que ens han arribat. Al llarg del segle xvi, la concepció de bruixa incloïa intrínsecament que la dona encarnava el mal. Eren, per tant, dones i sovint de classe baixa: eren oprimides que es resistien a la pobresa i a l’exclusió social; per això foren les protagonistes d’un ampli moviment polític en què crearen una societat organitzada, anàrquica i antisocial que era rebuda com una conspiració contra la civilització, la qual cosa fou un dels pretextos que usaren per  dur a terme la cacera. A Menorca, hi va haver un cas registrat d’assassinat, el de Joana Gonyalons, que era la tercera del signe Escorpí de la família: padrina, mare i neta compartien el mateix signe i totes tres van ser acusades de ser bruixes. Durant el segle xviii, amb la pujada al tron de Felip v i sobretot amb l’arribada dels anglesos a l’illa i l’eliminació del Tribunal del Sant Ofici, es començà a estendre la por cap a les bruixes. Aquest sentiment es canalitzà, com és natural, a través de les llegendes.

Agències de suport

No

Referències

Alcoberro, Agustí (1992): El segle de les bruixes (segle xvii). Biblioteca bàsica d’història de Catalunya. Barcelona: Editorial Barcanova.
Amorós, José Luis (1990): Brujas, médicos y el Santo Oficio. Menorca en la época del Rey Hechizado. Maó: Institut Menorquí d’Estudis/Torre del Puerto.
Camps, Francesc (1987) [1911]: Folklore menorquí de la pagesia tom ii. Maó: Consell Insular de Menorca/Entitat Local d’es Migjorn Gran.
Chollet, Mona (2019): Brujas. ¿Estigma o la fuerza invencible de las mujeres? Traducció de Gemma Moral Bartolomé. Barcelona: Penguin Random House.
Federici, Silvia (2020) [2018]: Bruixes, caça de bruixes i de dones. Traducció de Marta Pera Cucurell. Manresa: Tigre de paper.
Stardust, Lady (2018): Mujeres en la hoguera. La caza de brujas, el cercamiento de tierras y el surgimiento del capitalismo en Europa. Madrid: Antipersona.

Com citar

Revisió del concepte de bruixa a partir de les llegendes menorquines. (2024). Estudis De Literatura Oral Popular Studies in Oral Folk Literature, 13, 105-117. https://doi.org/10.17345/elop20243887

Trameses

Si voleu publicar en alguna de les nostres capçaleres, cal que us poseu en contacte amb cada revista mitjançant el vostre correu electrònic.

Saber més

Desenvolupat per

Darreres publicacions

Paraules clau

ARXIU DE FOLKLORE