Farnaques, jònecs i marfantes. La idiosincràsia de l’individu i del poble a través d’un recull de cultura popular

Autors/ores

  • Carles M. Castellà Espuny Universitat Rovira i Virgili

DOI:

https://doi.org/10.17345/elop201867-90

Paraules clau:

cultura popular, folklore, paremiologia, etnopoètica, Baix Ebre

Resum

El text presenta els resultats d’una investigació de camp en la qual s’han recollit, de manera no sistemàtica, manifestacions lingüístiques quotidianes de la cultura popular del Baix Ebre. El material inclou refranys, dites populars, fraseologia, supersticions, cançons, remeis casolans, i la seua col·lecta ha estat possible gràcies a la participació d’informants de totes les localitats del Baix Ebre. La recerca s’estructura en camps semàntics: el camp i els cultius; les indústries agrícoles; els vegetals; els animals domèstics i la vida pastoral; els animals vertebrats i invertebrats; els temps i les estacions de l’any; el cos humà; la casa; la família i el cicle de la vida; les festes populars i religioses.

En el marc del monogràfic dedicat a Identitat, folklore i educació, l’autor aprofita la presentació d’aquests materials per reflexionar sobre la necessitat que aquests continguts siguen presents a l’aula, perquè configuren la idiosincràsia de l’alumne com a persona que pertany a un poble i a un país.

La informació que hi apareix és una tria a partir de Cultura popular, folklore i etnologia del Baix Ebre (2017), obra que va merèixer el XVII Premi Ciutat de Tortosa.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Referències

ALCOVER, Antoni M.; Francesc de B. Moll (1985): Diccionari català-valencià-balear. Palma: Moll, 10 vols.

BAYERRI, Enric (1936): Refraner català de la comarca de Tortosa. Tortosa: Editorial la Gráfica, 4 vols.

BELTRAN, Joan (2010): Vocabulari de Cruïlla. Els mots de les Terres de l’Ebre i del Maestrat en el context del català formal. Benicarló: Onada Edicions, 2 vols.

DCVB = Alcover; Moll (1985).

CASTELLÀ, Carles M. (2017): Cultura popular, folklore i etnologia del Baix Ebre. Recull de mots, dites, creences, supersticions, etnotextos. Benicarló: Onada Edicions.

GARGALLO, José Enrique; Miquel Àngel PRADILLA (1997): El joc ancestral de la paraula. Llengua, cultura popular i refranyer a Rossell (Baix Maestrat). Benicarló: Associació Cultural Alambor.

GIMENO, Lluís (1997): Atles lingüístic de la diòcesi de Tortosa. Barcelona: Institut d’Estudis Catalans.

GRUP DE RECERCA CIENTÍFICA TERRES DE L’EBRE (2008): Plantes del Port, I. Tortosa: Grup de Recerca Científica Terres de l’Ebre.

GRUP DE RECERCA CIENTÍFICA TERRES DE L’EBRE (2009): Plantes del Port, II. Tortosa: Grup de Recerca Científica Terres de l’Ebre.

GRUP DE RECERCA CIENTÍFICA TERRES DE L’EBRE (2010): Plantes del Port, III. Tortosa: Grup de Recerca Científica Terres de l’Ebre.

MANENT, Albert (2002): Els noms populars de núvols, boires i vents del Baix Ebre i Baix Llobregat. Vilassar de Mar: Katelani.

MOREIRA, Joan (1934): Del folklore tortosí. Costums, ballets, pregàries, tradicions, jocs i cançons del camp i de la ciutat de Tortosa. Tortosa: Impremta Querol.

MOYA, Bienve (1996): Calendes. Impressions sobre mites, festes i celebracions catalanes. Tarragona: Edicions El Mèdol.

ORIOL, Carme (2002): Introducció a l’etnopoètica. Teoria i formes del folklore en la cultura catalana. Valls: Cossetània Edicions.

ROMEU, Josep (1993): Materials i estudis de folklore. Barcelona: Editorial Alta Fulla.

ROMEU, Josep (2000): Recerques d’etnologia i folklore. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat.

VALLÈS, Joan (dir.) (2014): Noms de plantes. Corpus de fitonímia catalana. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia (Diccionaris en Línia) <http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/191/> [data de consulta: maig de 2018].

VENY, Joan (2007): Petit atles lingüístic del domini català. Barcelona: Institut d’Estudis Catalans, vol. 1.

VENY, Joan (2009): Petit atles lingüístic del domini català. Barcelona: Institut d’Estudis Catalans, vol. 2.

VENY, Joan (2011): Petit atles lingüístic del domini català. Barcelona: Institut d’Estudis Catalans, vol. 3.

VENY, Joan (2013): Petit atles lingüístic del domini català. Barcelona: Institut d’Estudis Catalans, vol. 4.

VENY, Joan (2015): Petit atles lingüístic del domini català. Barcelona: Institut d’Estudis Catalans, vol. 5.

VENY, Joan (2017): Petit atles lingüístic del domini català. Barcelona: Institut d’Estudis Catalans, vol. 6.

VERGÉS, Gerard; Ramon GOMIS; Josep GUAL (1990): Barques i fogons. De Vinaròs a Calafell. Tarragona: Edicions El Mèdol.

Descàrregues

Publicades

11-12-2018

Com citar

Castellà Espuny, C. M. (2018). Farnaques, jònecs i marfantes. La idiosincràsia de l’individu i del poble a través d’un recull de cultura popular. Estudis De Literatura Oral Popular / Studies in Oral Folk Literature, (7), 67–90. https://doi.org/10.17345/elop201867-90

Número

Secció

Articles