The Folklore Archive of the University of the Balearic Islands
Número
Secció
Paraules clau:
Folklore, literatura oral popular, folklorística, treball de camp, arxius
Publicat
Resum
L’Arxiu de Folklore de la Universitat de les Illes Balears és un projecte modest, però ambiciós, que es troba en la seva fase inicial de construcció. Està integrat en l’organigrama de l’Arxiu Històric, del qual constitueix un dels fons, però la seva supervisió acadèmica va a càrrec del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General. Està constituït, inicialment, per un subfons integrat per treballs de curs que han elaborat alumnes de la mateixa universitat com a activitat d’avaluació d’assignatures relacionades amb el folklore i la literatura oral popular. En aquest article s’expliquen els fonaments teòrics i metodològics en què es basa, els antecedents que n’han fet possible la constitució i els propòsits amb què es va crear. Així mateix, se’n descriuen les eines de gestió i el fons, el subfons, les sèries i les subsèries que l’integren.Descàrregues
Agències de suport
NoLlicència
Els autors que publiquen en aquesta revista estan d’acord amb els termes següents:- Els autors conserven els drets d’autoria i atorguen a la revista el dret de primera publicació, amb l’obra disponible simultàniament sota una Llicència d’atribució de Creative Commons que permet compartir l’obra amb tercers, sempre que aquests en reconeguin l’autoria i la publicació inicial en aquesta revista.
- Els autors són lliures de fer acords contractuals addicionals independents per a la distribució no exclusiva de la versió de l’obra publicada a la revista (com ara la publicació en un repositori institucional o en un llibre), sempre que se’n reconegui la publicació inicial en aquesta revista.
- S’encoratja els autors a publicar la seva obra en línia (en repositoris institucionals o a la seva pàgina web, per exemple) abans i durant el procés de tramesa, amb l’objectiu d’aconseguir intercanvis productius i fer que l’obra obtingui més citacions (vegeu The Effect of Open Access, en anglès).
Referències
BRUNVAND, Jan Harold (2001): “Folklore in the News (and, Incidentally, on the Net)”. Western Folklore no. 60:1 (winter 2001): 47-66.
DUNDES, Alan (1980): “Texture, Text and Context”. In Interpreting Folklore. Bloomington: Indiana University Press, p. 20-32.
DUNDES, Alan; Carl R. PAGTER (1975): Work Hard and You Shall Be Rewarded: Urban Folklore from the Paperwork Empire. Austin: American Folklore Society.
DUNDES, Alan; Carl R. PAGTER (1987): When You’re Up to Your Ass in Alligators: More Urban Folklore from the Paperwork Empire. Detroit: Wayne State University Press.
DUNDES, Alan; Carl R. PAGTER (1991): Never Try to Teach a Pig to Sing: Still More Urban Folklore from the Paperwork Empire. Detroit: Wayne State University Press.
DUNDES, Alan; Carl R. PAGTER (1995): Sometimes the Dragon Wins: Yet More Urban Folklore from the Paperwork Empire. Syracuse: Syracuse University Press.
DUNDES, Alan; Carl R. PAGTER (1999): Why Don’t Sheep Shrink When It Rains: A Further Collection of Photocopier Folklore. Syracuse: Syracuse University Press.
GUISCAFRÈ, Jaume (2014): “Arxivers, filòlegs o folkloristes: per fer què i amb quines eines?”. Estudis de Literatura Oral Popular no. 3: 37-48. DOI:
http://dx.doi.org/10.17345/elop201437-48
ORIOL, Carme (2002): Introducció a l’etnopoètica: Teoria i formes del folklore en la cultura catalana. Valls: Cossetània Edicions.
ROVIRÓ, Ignasi (1992): “Aproximació a l’estudi de la comunicació folklòrica”. Ausa no. 128-129: 71-104.
TOELKEN, Barre (1996): The Dynamics of Folklore. Logan: Utah State University Press.