The Osona Research Group on Folklore: research and the archive

Autors/ores

  • F. Xavier Roviró Alemany Grup de Recerca Folklòrica d'Osona

DOI:

https://doi.org/10.17345/elop201685-97

Paraules clau:

Folklore oral, informant, comunicació folklòrica, gènere, arxiu

Resum

Amb Josep Maria Pujol ens va unir la passió cap a la recerca folklòrica. Junts férem diversos treballs d’investigació i d’estudi del folklore oral. Ens apassionaven parlant sobre la manera de com tractar la llengua i la transcripció, de la importància de la conversa i, especialment, sobre la comunicació folklòrica. Així en Josep Maria Pujol va ser el nostre punt de referència i el nostre avalador.
La metodologia de treball del Grup de Recerca Folklòrica d’Osona (1980) ha estat el resultat d’abundants i fecundes reflexions que podem sintetitzar en deu punts: treball en grup; base teòrica; importància de la tecnologia; enregistraments; coneixement del lloc; presa de la informació; arxivar; conversa com a base de recerca; relació amb l’informant; tractar la llengua amb molta cura.
Fruit de les campanyes de recerca tenim uns arxius amb més de 700 informants i gairebé 21.000 entrades de fragments de converses d’interès folklòric. Els fragments de les converses mantingudes durant les nostres recerques de folklore oral les hem classificades en els següents temes: comentaris sobre música i cançons; cançons baladístiques; del cicle de l’any i de la vida; instrumental; encantades; condemnats; el follet; bruixes; apareguts; poders; éssers del cel i de l’infern; natura; de llocs; bandolers; contes; remeis; oracions; dites i endevinalles; versos; festes calendàries; jocs; altres costums; rumors i llegendes contemporànies.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Referències

GRUP DE RECERCA FOLKLÒRICA D’OSONA (1984): El Folklore de Rupit i Pruit, II. Narracions. L’Entorn. Vic: Eumo.

GRUP DE RECERCA FOLKLÒRICA D’OSONA; Josep M. PUJOL (coord.) (2002): «Benvingut/da al club de la sida» i altres rumors d’actualitat. Temes d’Etnologia 5. Barcelona: Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana.

PUJOL, Josep M. (1985): “Literatura tradicional i etnopoètica: Balanç d’un folklorist”. In Dolors Llopart; Joan Prat; Llorenç Prats (eds.): La cultura popular a debat. Barcelona: Fundació Serveis de Cultura Popular / Editorial Alta Fulla, p. 158-167. [Included in Això era i no era. Obra folklòrica de Josep M. Pujol ed. by Carme ORIOL & Emili SAMPER. Tarragona: Publicacions URV, 2013, p. 25-33]

Descàrregues

Publicades

22-06-2017

Com citar

Roviró Alemany, F. X. (2017). The Osona Research Group on Folklore: research and the archive. Estudis De Literatura Oral Popular / Studies in Oral Folk Literature, (5), 85–97. https://doi.org/10.17345/elop201685-97

Número

Secció

Articles