The Osona Research Group on Folklore: research and the archive
Número
Secció
Paraules clau:
Folklore oral, informant, comunicació folklòrica, gènere, arxiu
Publicat
Resum
Amb Josep Maria Pujol ens va unir la passió cap a la recerca folklòrica. Junts férem diversos treballs d’investigació i d’estudi del folklore oral. Ens apassionaven parlant sobre la manera de com tractar la llengua i la transcripció, de la importància de la conversa i, especialment, sobre la comunicació folklòrica. Així en Josep Maria Pujol va ser el nostre punt de referència i el nostre avalador.La metodologia de treball del Grup de Recerca Folklòrica d’Osona (1980) ha estat el resultat d’abundants i fecundes reflexions que podem sintetitzar en deu punts: treball en grup; base teòrica; importància de la tecnologia; enregistraments; coneixement del lloc; presa de la informació; arxivar; conversa com a base de recerca; relació amb l’informant; tractar la llengua amb molta cura.
Fruit de les campanyes de recerca tenim uns arxius amb més de 700 informants i gairebé 21.000 entrades de fragments de converses d’interès folklòric. Els fragments de les converses mantingudes durant les nostres recerques de folklore oral les hem classificades en els següents temes: comentaris sobre música i cançons; cançons baladístiques; del cicle de l’any i de la vida; instrumental; encantades; condemnats; el follet; bruixes; apareguts; poders; éssers del cel i de l’infern; natura; de llocs; bandolers; contes; remeis; oracions; dites i endevinalles; versos; festes calendàries; jocs; altres costums; rumors i llegendes contemporànies.
Agències de suport
NoLlicència
Els autors que publiquen en aquesta revista estan d’acord amb els termes següents:- Els autors conserven els drets d’autoria i atorguen a la revista el dret de primera publicació, amb l’obra disponible simultàniament sota una Llicència d’atribució de Creative Commons que permet compartir l’obra amb tercers, sempre que aquests en reconeguin l’autoria i la publicació inicial en aquesta revista.
- Els autors són lliures de fer acords contractuals addicionals independents per a la distribució no exclusiva de la versió de l’obra publicada a la revista (com ara la publicació en un repositori institucional o en un llibre), sempre que se’n reconegui la publicació inicial en aquesta revista.
- S’encoratja els autors a publicar la seva obra en línia (en repositoris institucionals o a la seva pàgina web, per exemple) abans i durant el procés de tramesa, amb l’objectiu d’aconseguir intercanvis productius i fer que l’obra obtingui més citacions (vegeu The Effect of Open Access, en anglès).
Referències
GRUP DE RECERCA FOLKLÒRICA D’OSONA (1984): El Folklore de Rupit i Pruit, II. Narracions. L’Entorn. Vic: Eumo.
GRUP DE RECERCA FOLKLÒRICA D’OSONA; Josep M. PUJOL (coord.) (2002): «Benvingut/da al club de la sida» i altres rumors d’actualitat. Temes d’Etnologia 5. Barcelona: Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana.
PUJOL, Josep M. (1985): “Literatura tradicional i etnopoètica: Balanç d’un folklorist”. In Dolors Llopart; Joan Prat; Llorenç Prats (eds.): La cultura popular a debat. Barcelona: Fundació Serveis de Cultura Popular / Editorial Alta Fulla, p. 158-167. [Included in Això era i no era. Obra folklòrica de Josep M. Pujol ed. by Carme ORIOL & Emili SAMPER. Tarragona: Publicacions URV, 2013, p. 25-33]