Ethnopoetic research in universities and digital archives: The Canpop database

Número

Secció

Articles

Autors/ores

  • Joan Borja i Sanz Universitat d'Alacant

Paraules clau:

Canpop, etnopoètica, cançoner, literatura oral, literatura en línia

Publicat

22-06-2017

Resum

En aquest article s’aporten dades, anàlisis i reflexions sobre el projecte Canpop de la Universitat d’Alacant. Es tracta d’un projecte en què la recerca etnopoètica, vinculada a la docència universitària, s’ha orientat a la configuració d’un arxiu digital en línia amb les lletres i els enregistraments d’àudio d’un total de 2.342 cançons populars. L’objectiu de Canpop és ben concret i senzill: la implementació d’un espai virtual on poder compartir i difondre, a més d’un determinat repertori de cançons populars, el testimoni sonor dels corresponents actes etnopoètics. El resultat, avaluat sis anys després de la creació, apunta a la consolidació d’un recurs no solament eficient per a la divulgació del patrimoni etnopoètic, sinó també útil per a la formació universitària de mestres i filòlegs, per a la investigació educativa, per a la documentació dialectològica, per a l’elaboració de materials didàctics, per a la divulgació del patrimoni etnopoètic, per a treballs de literatura comparada, per a projectes de lingüística de corpus i, òbviament, també per a múltiples estudis sobre literatura oral popular.
Així doncs, l’experiència del projecte Canpop suggereix noves línies i orientacions en la gestiód’arxius digitals en xarxa, particularment dins l’àmbit de la recerca etnopoètica universitària.

Descàrregues

Agències de suport

No

Referències

BORJA, Joan (2013): “Erotisme i tabú en les formes picardioses del cançoner popular valencià”. In Anna FRANCÉS; Jaume GUISCAFRÈ (eds.): Erotisme i tabús en l’etnopoètica. Alacant: Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert / Grup d’Estudis Etnopoètics de la Societat Catalana de Llengua i Literatura / Arxiu de Tradicions de l’Alguer, p. 189-202.

BORJA, Joan (2015): Sotavent. Cançoner popular d’Altea. Altea / Alacant: Universitat d’Alacant / Ajuntament d’Altea / Aila Edicions.

BORJA, Joan (2016): “Canpop i Anapop: bases de dades en línia per a la difusió i la investigació etnopoètica”. Revista d’etnologia de Catalunya no. 41: 67-78.

BORJA, Joan; Maria Jesús FRANCÉS (2010): “La cançó folklòrica: incidència, difusió i comunicació. De l’Obra del Cançoner Popular al projecte Canpop”. In Mònica SALES; Caterina VALRIU (eds.): Etnopoètica: incidència, difusió i comunicació en el món contemporani. Dolianova: Arxiu de Tradicions de l’Alguer / Edizioni Grafica del Parteolla, p. 7-33.

CLIMENT, Laia; Aina MONFERRER (2013): “Cos femení, sexe i relacions filials en la poesia de Vicent Andrés Estellés: una comparació amb Maria-Mercè Marçal”. In Vicent SALVADOR; Manuel PÉREZ SALDANYA (eds.): L’obra literària de Vicent Andrés Estellés: gèneres, tradicions poètiques i estil. València: Acadèmia Valenciana de la Llengua, p. 589-614.

FRANCÉS, Maria Jesús; Anna FRANCÉS (2011): “Dansa i cant al poble de Bocairent”. In Dari ESCANDELL; Maria Jesús FRANCÉS (eds.): Etnopoètica i territori: unitat i diversitat. Dolianova: Arxiu de Tradicions de l’Alguer / Edizioni Grafica del Parteolla, p. 47-59.

MONTOYA, Brauli (1996): Alacant: la llengua interrompuda. València: Denes.

MONTOYA, Brauli; F. Xavier VILA; Eva GOMÀRIZ (eds.) (2010): La Revernacularització del valencià a la ciutat d’Alacant: actes de la jornada d’estudi i debat «Llengua, educació i reveraculització: el valencià a la ciutat d’Alacant», Alacant, 9 i 10 de març de 2007. Barcelona: Institut d’Estudis Catalans.

ORIOL, Carme; Emili SAMPER (2013) (eds.): Això era i no era. Obra folklòrica de Josep M. Pujol. Tarragona: Publicacions de la Universitat Rovira i Virgili.

PAYÁ, Juanjo (2012): “La voz del pueblo”. Información (September 24, 2014): 36.

Com citar

Ethnopoetic research in universities and digital archives: The Canpop database. (2017). Estudis De Literatura Oral Popular Studies in Oral Folk Literature, 5, 11-18. https://doi.org/10.17345/elop201611-18

Trameses

Si voleu publicar en alguna de les nostres capçaleres, cal que us poseu en contacte amb cada revista mitjançant el vostre correu electrònic.

Saber més

Desenvolupat per

Darreres publicacions

Paraules clau

ARXIU DE FOLKLORE