Relats protagonitzats pel Rector de Vallfogona en el Manuscrit de Sabater Carbonell
Número
Secció
Paraules clau:
Sabater Carbonell, rondalla d’enginy, contarella, Rector de Vallfogona, català
Publicat
Resum
L'article consta de dues parts. La primera descriu les característiques formals i, a grans trets, els continguts generals del manuscrit de Sabater Carbonell; i la segona, centrada en els relats protagonitzats pel Rector de Vallfogona, en presenta detalladament els continguts i les característiques singulars. De l’autor, en aquest estat de recerca, encara no se’n pot oferir més clarícies que les que es desprenen de l’anàlisi del manuscrit. El manuscrit està escrit amb cal·ligrafia clara en un volum imprès de comptes comercials de 600 pàgines numerades, 193 de les quals són en blanc, i set fulls desapareguts que contenien, segons l’índex d’autor, «Barcelona 1820 a 1840». Els materials tenen indicació, per bé que no sistemàtica, d’informants i d’any de registre (des del 1898 fins al 1923). Els materials que conté són miscel·lanis: etnopoètica religiosa diversa, parèmies, endevinalles, embarbussaments, fórmules mnemotècniques, mimologismes, jocs, cançons, tradicions, rondalles i llegendes, més algun material no etnopoètic. Els relats protagonitzats pel Rector de Vallfogona són d’extensió diversa i proporcionats almenys per quatre informants; dos no contenen ni any ni informant. L’objectiu de l'article és fer-ne l’edició i la classificació.Descàrregues
Agències de suport
NoLlicència
Els autors que publiquen en aquesta revista estan d’acord amb els termes següents:- Els autors conserven els drets d’autoria i atorguen a la revista el dret de primera publicació, amb l’obra disponible simultàniament sota una Llicència d’atribució de Creative Commons que permet compartir l’obra amb tercers, sempre que aquests en reconeguin l’autoria i la publicació inicial en aquesta revista.
- Els autors són lliures de fer acords contractuals addicionals independents per a la distribució no exclusiva de la versió de l’obra publicada a la revista (com ara la publicació en un repositori institucional o en un llibre), sempre que se’n reconegui la publicació inicial en aquesta revista.
- S’encoratja els autors a publicar la seva obra en línia (en repositoris institucionals o a la seva pàgina web, per exemple) abans i durant el procés de tramesa, amb l’objectiu d’aconseguir intercanvis productius i fer que l’obra obtingui més citacions (vegeu The Effect of Open Access, en anglès).
Referències
ARCA: Arxiu de Revistes Catalanes Antigues. Biblioteca de Catalunya i Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya http://www.bnc.cat/digital/arca/index.html [data de consulta: gener de 2013].
COMAS, Antoni (1986): La decadència. Barcelona: La Llar del Llibre – Els llibres de la Frontera.
PILUDU, Carla (2011): «Una ruptura del sistema literari». Dins Albert ROSSICH (dir.). Panorama crític de la literatura catalana, III. Edat moderna. Barcelona: Vicens Vives, p. 357.
PUJOL, Josep M. (1987): «El català, mare de totes les llengües». Dins Josep MASSOT I MUNTANER (coord.): Estudis de Llengua i Literatura Catalanes, XIV. Miscel·lània A. M. Badia i Margarit, 6. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, p. 203-229.
RondCat: Cercador de la rondalla catalana. Arxiu de Folklore. Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili http://rondcat.arxiudefolklore.cat [data de consulta: gener de 2013].
ROSSICH, Albert (1988): Francesc Vicent Garcia. Història i mite del Rector de Vallfogona. Barcelona: Edicions 62.
RUBIÓ I BALAGUER, Jordi (1985): Història de la literatura catalana, 2. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat.
VIDAL ALCOVER, Jaume (2011): «La influència de la literatura castellana». Dins Albert ROSSICH (dir.): Panorama crític de la literatura catalana, III. Edat moderna. Barcelona: Vicens Vives, p. 353-354.