Entrevista a Rafael Valls Montés

Número

Secció

Converses

Autors/ores

  • Juan Carlos Bel Universitat de València
  • Juan Carlos Colomer Rubio Universitat de València

Paraules clau:

Didàctica de les Ciències Socials, manualística, formació del professorat, Didàctica de la Història, Universitat, innovació didàctica

Publicat

04-12-2024

Resum

Entrevista al professor Rafael Valls Montés. Catedràtic emèrit de Didàctica de les Ciències Socials de la Universitat de València i un dels majors exponents en l’estudi de la manualística a Europa. Nascut a l’Olleria (València) en 1948, l’entrevista recorre els seus primers anys de formació en el seminari de Montcada, el seu pas per la carrera de Geografia-Història, la seua tasca docent en secundària a Espanya i a Itàlia —on va arribar a ser professor i cap d’estudis del Liceu espanyol Cervantes a Roma— i la seua entrada en la Universitat a finals dels anys 80 en una àrea recentment creada: Didàctica de les Ciències Socials. L’entrevista planteja les principals característiques de la configuració de l’àrea de coneixement a Espanya, la conformació d’una línia d’investigació centrada en els manuals escolars i, finalment, la tasca acadèmica i de gestió dins d’una defensa permanent per la formació epistemològica i disciplinar del professorat.

Agències de suport

No

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Referències

Cuesta, R. (1997). Sociogénesis de una disciplina escolar: la historia. Pomares Corredor.

Cuesta, R. (1998). Clío en las aulas: la enseñanza de la Historia en España entre reformas, ilusiones y rutinas. Akal.

Koselleck, R. (1993). Futuro pasado: para una semántica de los tiempos históricos. Paidós.

Martínez-Valcárcel, N., i Alarcón-Hernández, M. D. (2016). La utilización del libro de texto de Historia de España dentro y fuera del aula: alumnos, manuales, huella, interpretación y contexto. Diego Marín Editores.

Pingel, F. (coord.) (1994). Immagine dell´Europa nei manuali scolastici. Edizioni della Fondazione G. Agnelli.

Pozo, J. I., Asensio, M., i Carretero, M. (1989). Modelos de aprendizaje-enseñanza de la Historia. Dins M. Carretero, J. I. Pozo, i M. Asensio (coords.), La enseñanza de las ciencias sociales (p. 211-240). Visor.

Rüsen, J. (1990). Zeit und Sinn: Strategien historischen Denkens. Fischer.

Rüsen, J. (1997). El libro de texto ideal. Iber: Didáctica de las ciencias sociales, geografía e historia, 12, 79-94.

Sáiz, J. (2011). Actividades de libros de texto de Historia, competencias básicas y destrezas cognitivas, una difícil relación: análisis de manuales de 1º y 2º de ESO. Didáctica de las Ciencias Experimentales y Sociales, 25, 37-64.

Valls, R. (1982). La interpretación de la historia de España en el franquismo (Plan de Bachillerato, 1938-1953). [Tesina] Universitat de València.

Valls, R. (1990). La derecha regional valenciana. Burguesía y catolicismo en el País Valenciano (1930-1936). [Tesi doctoral] Universitat de València.

Valls, R. (2007). Historiografía escolar española: siglos XIX-XXI. UNED.

Com citar

Entrevista a Rafael Valls Montés. (2024). Comunicació Educativa, 37, 45-70. https://doi.org/10.17345/comeduc37.4027

Articles similars

1-10 de 518

També podeu iniciar una cerca avançada per similitud per a aquest article.

Trameses

Si voleu publicar en alguna de les nostres capçaleres, cal que us poseu en contacte amb cada revista mitjançant el vostre correu electrònic.

Saber més

Fer una tramesa

Desenvolupat per

Darreres publicacions

Paraules clau