L’acompanyament educatiu a les aules hospitalàries
Número
Secció
Paraules clau:
Aules hospitalàries, intervenció educativa, acompanyament emocional, aules ordinàries
Publicat
Resum
Aquest article té com a objectiu analitzar el funcionament i la importància de les aules hospitalàries, així com la intervenció educativa per part dels docents i el paper que desenvolupen els diferents professionals o referents que estableixen algun vincle amb l’infant hospitalitzat. L’acompanyament educatiu a les aules hospitalàries és el títol que rep aquest estudi, amb el qual pretenem visibilitzar la gran tasca educativa que es realitza dins dels hospitals del nostre país i demostrar els beneficis que aporten les aules hospitalàries als infants que, per motius de salut, no poden assistir a una aula ordinària. El marc metodològic segueix un enfocament qualitatiu, i es fa ús de les entrevistes com a instrument de recollida de dades. Aquestes entrevistes s’han realitzat a quatre docents d’aules ordinàries i a quatre d’aules hospitalàries, amb la finalitat de poder analitzar i comparar les funcions educatives que duen a terme i les seves experiències, aptituds i punts de vista. D’aquesta manera, es donarà peu a una recerca descriptiva on seran resoltes les preguntes d’investigació plantejades i on es podrà contrastar el supòsit de partida plantejat. Aquest article neix a partir de les experiències explicades a classe per una nena de set anys que va estar ingressada molts mesos a l’Hospital Sant Joan de Déu, de Barcelona. Les seves vivències, històries i sentiments van despertar en nosaltres el desig de conèixer el funcionament de les aules hospitalàries, ja que el suport emocional que va rebre va ser essencial durant el seu tractament i la seva posterior incorporació a l’escola ordinària.
Dediquem aquest article a la fada de l’alegria més valenta del món, i a totes les nenes i nens que assisteixen a aules hospitalàries i que mai perden les ganes d’aprendre.
Agències de suport
NoLlicència
The journal Comunicació Educativa is published under a Creative Commons licence.
Descàrregues
Referències
ACPEAH (2007). Marc d’Actuació de les Aules Hospitalàries. Associació Catalana de Professionals de l’Educació en l’Àmbit Hospitalari. Departament d’Ensenyament. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Recuperat de https://xtec.gencat.cat/web/.content/alfresco/d/d/workspace/SpacesStore/0056/744d11cc-16ea-49cc-9d2d-9216f534031b/Marc_actuacio_AH.pdf
Alguacil Villaverde, S. (1997). Pasado, presente y futuro de la escuela en el hospital, en Intervención educativa en el medio hospitalario. Ponència presentada a Toledo, VII Jornadas de Pedagogía Hospitalaria, 22–23 de maig de 1997.
Aranda, S., Arnáiz, P., Ávila, V., i Sánchez, V. (2007). Educación en centros hospitalarios. Universidad de Castilla-La Mancha.
Generalitat de Catalunya (2017). Disposicions Departament d’Ensenyament, Decret 150/2017, de 17 d’octubre, de l’atenció educativa a l’alumnat en el marc d’un sistema educatiu inclusiu. Recuperat de https://portaldogc.gencat.cat/utilsEADOP/PDF/7477/1639866.pdf
Generalitat de Catalunya (2022). Disposicions Generals Departament d’Educació, Decret 175/2022, de 27 de setembre, d’ordenació dels ensenyaments de l’educació bàsica. Recuperat de https://portaldogc.gencat.cat/utilsEADOP/PDF/8762/1928585.pdf
Grau Rubio, C. (2004). Atención educativa al alumnado con enfermedades crónicas o de larga duración. Ediciones Aljibe.
Grau Rubio, C., i Ortiz González, C. (2001). La pedagogía hospitalaria en el marco de una educación inclusiva. Ediciones Aljibe.
Guillén, M., i Mejía, Á. (2010). Actuaciones educativas en aulas hospitalarias. Atención escolar a niños enfermos. Narcea.
Lizasoáin Romeu, O. (2000). Educando al niño enfermo. Perspectivas de la pedagogía hospitalaria. Ediciones Eunate.
Lizasoáin, O. (2005). Estudios sobre educación: Los derechos del niño enfermo y hospitalizado. Logros y perspectivas. ESE, 9, 189–201.
Mejía, Á., Ruiz, P., Estévez, N., Martínez, A., i Reyes, M. J. (2011). Aulas hospitalarias. Instrument finançat pel Programa ARCE Agrupaciones y Redes de Centros Educativos i el Ministerio de Educación. Recuperat de http://www.aulashospitalarias.es/enlaces/
Peirats Chacón, J., i Granados Saiz, J. (2015). Las unidades pedagógicas hospitalarias y el aprendizaje por proyectos de trabajo. Aula de Encuentro, 17(1). Recuperat de https://revistaselectronicas.ujaen.es/index.php/ADE/article/view/2263
Taburno, N. de (1999). La educación nacional y la escolarización de niños y adolescentes con problemas de salud en Francia: Una larga historia. A Intervención educativa en el medio hospitalario, VII Jornadas de Pedagogía hospitalaria, 22-23 de maig de 1999, Toledo.