Entrevista a Philippe Meirieu

Autors/ores

DOI:

https://doi.org/10.17345/comeduc20229-57

Paraules clau:

Aprenentatge en grup, pedagogia diferenciada, cooperació, desig d'aprendre, normativitat, ODS

Resum

Entrevista a Philippe Meirieu, investigador, polític francès i especialista en ciències de l’educació i pedagogia. Professor emèrit de Ciències de l’Educació a la Universitat Lumière-Lyon-II i doctor honoris causa per la Universitat Lliure de Brussel·les i la Universitat de Mont-real. Ha ensenyat en tots els nivells educatius, ha dirigit l’Institut National de Recherche Pédagogique i ha participat en nombroses reflexions i reformes del sistema educatiu francès.

En l’entrevista, Meirieu esclareix sobre l’aprenentatge en grup, assenyala que, si el docent demana a l’alumnat que faci una tasca grupal, s’estableixen rols entre pensadors, executants, inactius i molestadors. Afirma que la cooperació no esdevé de manera espontània en el grup i en distingeix set nivells de cooperació entre alumnes. Defineix pedagogia diferenciada i descriu la inclusió escolar real. Sobre el tractament de l’actualitat a l’aula, dilucida que l’escola ha de ser prepolítica i crítica, i que també s’ha de tractar la crisi ecològica i els ODS per desenvolupar nous ideals en els joves. Afirma que la tecnologia digital pot ser una eina meravellosa però també un verí. I diferencia el desig de saber i el desig d’aprendre, a la vegada que critica la normalització en l’aprenentatge i explica els beneficis de la normativitat.

Meirieu, autor de nombroses investigacions i llibres publicats en diversos idiomes sobre diferenciació pedagògica i filosofia de l’educació, en l’entrevista valora la directivitat i la no-directivitat en l’ensenyament-aprenentatge, i parla sobre l’Escola Nova, Vigotski, Piaget i Chomsky. Elogia Aronson i el Trencaclosques. I assenyala que el docent ha de tenir un projecte ètic i alhora dominar contingut i tècnica.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Publicades

16-12-2022

Com citar

Irigoyen, A. (2022). Entrevista a Philippe Meirieu. Comunicació Educativa, (35), 9–57. https://doi.org/10.17345/comeduc20229-57

Número

Secció

Converses